Lööfs ord som fick Danielsson att lämna Centerpartiet

Foto: Riksdagen / Nyheter Idag
  • Tisdag 30 mar 2021 2021-03-30
E-post 1693

SVERIGE Staffan Danielsson lämnar Centerpartiet. Till Nyheter Idag berättar den tidigare riksdagsledamoten om uttalandet från Annie Lööf som blev den utlösande faktorn som fick honom att lämna och vad han planerar att göra härnäst.

Torsdagen den 25 mars meddelade den tidigare riksdagsledamoten Staffan Danielsson att han lämnar Centerpartiet. I ett långt Facebookinlägg skrev den tidigare partiveteranen om sitt beslut.

Läs mer: Staffan Danielsson lämnar Centerpartiet: Är inte förlåten för att jag hade rätt om migrationsfrågan

När Nyheter Idag får tag på Danielsson via telefon utvecklar han sina tankar om beslutet och berättar vad som fick honom gå med i Centerpartiet från första början.

– Min far var moderat, inte jätteaktiv men lite då. Jag var 20 år när 68-revolutionen kom och gick liksom alla till vänster, men jag kom inte längre än till centern. Det som lockade mig var ”Hela landet ska leva”, levande landsbygd, småföretag, marknadsekonomi, demokrati, grundtrygghet, och så miljön givetvis, säger Danielsson.

Vilka frågor var viktiga för dig som politiker?

– Jag är ju lantbrukare och har varit mycket aktiv i lantbrukarnas riksförbund LRF också. Jag har slagits för rättvisa villkor för det svenska jordbruket så vi kan ha kvar det vilket är en grundpelare i en levande landsbygd. Så landsbygds- och jordbruksfrågorna, och miljöfrågorna, var väldigt viktiga för mig.

– 2004 kom jag in i riksdagen och var där i 13 år. I riksdagen jobbade jag åtta år som centerns försvarspolitiske talesperson och var med i försvarsutskottet och försvarsberedningen med Håkan Juholt bland annat, vilket jag inte kunde så mycket om innan men lärde mig mycket. Det som jag är mest glad över i mina insatser under den tiden är att jag fick med mig mitt parti på att Sverige skulle vilja gå med i NATO, vilket är helt nödvändigt för vår trygghet.

Förutom NATO-frågan berättar Danielsson att han i riksdagen hela tiden var aktiv i landsbygdsfrågan och jordbrukspolitiken. Han var också med och byggde upp försvaret igen som när han kom in till stor del var nedmonterat. Hans engagemang har dessutom sträckt sig till andra frågor.

– Jag har haft några specialfrågor som jag drivit hårt. Rätt till dödshjälp, som jag drivit sedan 2006 och är fullständigt övertygad om att Sverige inom några år inför en sådan rätt så att folk slipper att ligga och plågas trots att deras yttersta vilja är att slippa dödskampen.

En annan fråga som han senare engagerade sig i var migrationsfrågan. Detta efter att ha upptäckt att det var flera som ljög om sin ålder och uppgav att de var under 18 för att lättare få asyl.

– Jag är inte kritisk mot dem, det hade jag också gjort om jag var i det läget. Men jag är kritisk mot naiva Sverige, som såg detta i skolor, i HVB-hem, och ändå inte såg till att kontrollera åldern. Har man regler ska man följa dem.

– Sedan ville centern 2013 införa rätt för alla världens flyktingar som kunde ta sig till en svensk ambassad att söka asyl i Sverige, vilket är fullständigt naivt, orealistiskt och omöjligt. Inte ens Miljöpartiet driver den frågan.

Läs även: ”Vuxna män”: Staffan Danielsson (C) vägrar rösta för Annies afghanamnesti

När Danielsson gick emot beslutet upplevde han ”en iskyla” mot sig på partistämman. Han berättar att partiet än idag står för detta förslag som ett blivande regeringsparti enligt Danielsson inte kan ha med i bagaget.

Prova på en prenumeration för 69 kronor och läs Staffan Danielsson om:

– uttalandet från Annie Lööf som blev den utlösande faktorn som fick Staffan Danielsson att lämna

– brunsmetningen

– tystnaden från de som ändrat sig

– att vara pensionär – men yngre än både Trump och Biden

– vilka partier han kan tänka sig att engagera sig i – och vilka han utesluter

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag