”Stark efterfrågan”: Brå öppnar för ny studie om invandring och brottslighet

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 9 maj 2018 2018-05-09
E-post 452

SVERIGE I ett pressmeddelande på tisdagen öppnade Brottsförebyggande rådet, Brå, för ”fördjupningsstudier” om sambandet mellan härkomst och brottslighet.

Läs också: 40 av 43 gärningsmän har invandrarbakgrund – Expressen granskar gruppvåldtäkterna

Brå skriver att det finns en stor efterfrågan på fler studier om utrikes föddas respektive inrikes föddas förekomst som misstänkta för brott. Den senaste studien av Brå gjordes 2005.

”Kunskapsbilden innebär i korthet att en större andel av de utrikesfödda förekommer som misstänkta jämfört med andelen inrikes födda”, skriver Brå, som tidigare har tyckt att det redan finns tillräckligt med kunskap om saken. Myndigheten har inte fått något uppdrag från regeringen att göra en ny studie, men man överväger att göra det ändå.

”Det kan nu konstateras att efterfrågan i samhällsdebatten på uppdaterade underlag om relationen mellan brott å ena sidan och härkomst och migration å andra sidan, är så stark att myndigheten behöver överväga möjligheterna igen”, skriver myndigheten, som kan komma med besked tidigast i början av nästa år.

Medan Sverigedemokraterna och på senare tid även Moderaterna har velat se en ny studie har regeringen hållit tillbaka och lagt ansvaret på Brå att bestämma om det behövs.

– Jag ser ingen stor dramatik i det här, de har gjort två tidigare, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT enligt Svenska Dagbladet, med hänvisning till Brås två tidigare undersökningar.

Läs även: Aftonbladets granskning visar: 99 av 112 gruppvåldtäktsmän har utländsk bakgrund

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag