Statsvetaren om katastrofsiffrorna för Moderaterna: ”Raset är en normalisering”

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att det är en normalisering av Moderaterna. Foto: Chang Frick / ljunggren.com
  • Torsdag 23 jul 2015 2015-07-23
E-post 889

STOCKHOLM Dagens chocksiffror från Nyheter Idag/Sentio bekräftar den trend som Expressen/Demoskop rapporterade om i sin julimätning. I bägge mätningarna backar Moderaterna 3,0 respektive 3,1 procentenheter. – Moderaterna ligger högre nu än vad de gjort historiskt, säger den socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Moderaterna rasar med 3,1 procentenheter i julimätningen från Nyheter Idag/Sentio, en förändring som ligger utanför felmarginalen och således är statistiskt signifikant. Även i Expressen/Demoskop syns en liknande trend för juli månad, där backar Moderaterna med tre procentenheter till ett stöd om 23,1 procent.

”Raset är en normalisering”

Nyheter Idag har talat med den socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren på torsdagsmorgonen. Han är inte förvånad över siffrorna från Nyheter Idag/Sentio utan menar att det delvis beror på en normalisering för Moderaterna från en tidigare period med mycket högt stöd i opinionen.

– Det man ska ha klart för sig när man bedömer Moderaterna är att de ligger högre nu än vad de gjort historiskt. Så att raset är en normalisering av Moderaterna utifrån den exceptionella tiden de hade med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Det tror jag är en viktig förklaring.

– Man kan jämföra med Kristdemokraterna som har en normal nivå nu, men som låg betydligt högre när Alf Svensson var partiledare, eller Centerpartiet under Thorbjörn Fälldin. Det finns exempel på partier som gärna jämförs med en exceptionellt framgångsrik tid.

Tuffa siffror för Anna Kinberg Batra

Moderaternas förändring i opinionen är den enda skillnaden som är statistiskt signifikant. Förutom att det nya lägre stödet för partiet kan bero på en normalisering menar Ljunggren att det även kan vara en effekt av att Moderaterna har en ny partiledare med Anna Kinberg Batra.

– Det har inte tagit sig ännu för partiledaren.

En tredje orsak till att Moderaterna backar är inte helt oväntat Sverigedemokraternas framgångar. I julimätningen från Nyheter Idag/Sentio går Sverigedemokraterna för första gången om Moderaterna och blir därmed Sveriges andra största parti med 23,3 procent i opinionen. Även det är en faktor som Ljunggren menar att man ska ta med i beräkningarna.

– Missnöjda väljare går till Sverigedemokraterna, avslutar Ljunggren i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag