Chockmätningen som skakar Sverige: SD för första gången större än Moderaterna

Ingenting tycks stoppa Sverigedemokraterna just nu. Foto: Roger Sahlström
  • Torsdag 23 jul 2015 2015-07-23
E-post

SVERIGE Med hisnande 23,3 procent slår Sverigedemokraterna nytt rekord i julimätningen från Nyheter Idag/Sentio och går för första gången någonsin om Moderaterna och blir därmed Sveriges andra största parti, med endast 0,8 procentenheters skillnad till Socialdemokraterna, om det vore val idag. – Vi ska bli Sveriges största parti, säger Mattias Karlsson (SD) till Nyheter Idag.

Nu kan Nyheter Idag/Sentio presentera siffrorna som skakar Sverige. Om det vore val idag skulle Moderaterna bli Sveriges tredje största parti med 20,8 procent, omsprungna av Sverigedemokraterna som når ett nytt rekord i opinionen med hisnande 23,3 procent. Samtidigt skiljer det bara 0,8 procentenheter till regeringspartiet Socialdemokraterna som i samma mätning får 24,1 procent.

Ambitionen: ”Ska bli Sveriges största parti”

Mätningen är den första från Sentio efter Almedalsveckan i Visby där Jimmie Åkesson deklarerade i sitt partiledartal att Sverigedemokraternas nya ambition är att bli Sveriges största parti. Mycket talar för att ambitionen kan bli verklighet då partiet ännu en gång slår nytt rekord och nu är större än Moderaterna om det vore val idag.

– Vår ambition ligger fast. Vi ska bli Sveriges största parti, säger Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna.

I samma tal från scenen i Almedalen förklarade Åkesson att partiet nu ska satsa på mjukare frågor. För att ytterligare växa som parti var en av nyheterna att partiet satsar på barnpolitik där Sverigedemokraterna totalt anslår cirka en extra miljard extra till bland annat utbildningar för barnmoskor och att utöka antalet platser på förlossningsavdelningar.

– Vi är ett stort parti med siffror runt 20 procent. Ska vi kunna växa ytterligare så krävs det av oss att vi visar på ytterligare bredd och fördjupning av politiken. Ska vi visa för väljarna på allvar att vi vill och att vi kan vara med och styra landet så måste vi visa på bredd, sade Åkesson på en presskonferens i Almedalen.

Läs också: Mattias Karlsson om egna partiet: ”Rustade för enorm explosionsartad tillväxt”

Statistiskt säkerställd tillbakagång för Moderaterna

Om det vore val idag skulle Moderaterna backa till Sverigedemokraternas nuvarande roll som landets tredje största parti, med 20,8 procent stöd. Felmarginalen för Moderaterna är 2,8 procent och tillbakagången sedan mätningen i juni månad (23,8 procent) är 3,1 procentenheter*, vilket betyder att tillbakagången för Moderaterna är statistiskt säkerställd.

För Allianspartierna är stödet totalt 35,0 procent och för de rödgröna blocket ligger stödet på 36,9 procent vilket ger de rödgröna ett övertag om 1,9 procent mellan blocken. Men om valresultatet skulle bli verklighet hade Kristdemokraterna åkt ur riksdagen då de inte når upp till mer än 3,1 procent, vilket skulle ge Alliansen ett stöd om 31,9 procent.

Den stora skillnaden i opinionen jämfört med förra månaden står Moderaterna för som alltså backar i opinionen. Övriga skillnader mellan partierna är inom felmarginalen. För partier utanför riksdagen finns en statistiskt säkerställd uppgång för Piratpartiet som rör sig från 0,4 procent för juni månad till 1,4 procent för juli månad. Feministiskt initativ backar något från 3,1 procent i juni till 2,4 procent för juli månad.

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 16–22 Juli med totalt 1039 respondenter. Sentio är det opinionsinstitut som i valet 2010 och 2014 varit bäst på att förutspå valresultatet för Sverigedemokraterna. För en bredare jämförelse mellan olika opinionsinstitut kan man läsa mer på bloggen makt och politik.

Läs också: Statsvetaren om katastrofsiffrorna för Moderaterna: ”Raset är en normalisering”

Hela mätningen för juli månad – junimätningen inom parentes

Vänsterpartiet 6,4 (6,9)
Socialdemokraterna 24,1 (23,9)
Miljöpartiet 6,4 (6,8)
Sverigedemokraterna 23,3 (22,1)
Centerpartiet 6,7 (6,3)
Folkpartiet 4,4 (3,7)
Moderaterna 20,8 (23,8)
Kristdemokraterna 3,1 (2,1)

*Moderaterna fick 23,8 procent i juni och 20,8 procent i juli månads mätningar. Det visar en tillbakagång på 3,0 procentenheter, men den egentliga tillbakagången är 3,1 procentenheter. Skillnaden beror på avrundningar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag