Stefan Löfven i Nyhetsmorgon: ”Vi har högsta sysselsättningsgraden i EU”

Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0
  • Lördag 11 sep 2021 2021-09-11
E-post 3229

Stefan Löfvens löfte från 2013 om EU:s lägsta arbetslöshet har inte infriats. Men den avgående statsministern försvarar sig i TV4 Nyhetsmorgon med att många i Sverige ändå söker jobb.
Här vet vi ju när någon är arbetslös, har inget arbete, står till arbetsmarknadens förfogande, vi kan utbilda hen att få ett jobb, säger han.

Stefan Löfven (S) lovade 2013 i en debattartikel hos Expressen att Sverige skulle få EU:s lägsta arbetslöshet. När Löfven nu avgår har Sverige enligt Eurostat istället fjärde högst arbetslöshet, efter Grekland, Spanien och Italien.

LÄS ÄVEN: Sveriges arbetslöshet fjärde störst inom EU

Men Löfven ser det inte som ett misslyckande när han på fredagen intervjuas i TV4 Nyhetsmorgon.

– Det sa jag då samtidigt är att det bygger på två viktiga parametrar: Den ena är antalet arbetade timmar i ekonomin, för det är det som betalar vår välfärd. De måste öka. Den andra är sysselsättningen, säger Löfven till Nyhetsmorgon

– Vi har högsta sysselsättningsgraden i EU och arbetade timmar ökar också – inte under krisen, säkert, men annars har det ökat hela tiden, fortsätter han.

Sysselsättningsgrad skiljer sig mot arbetslöshet i att den utgår från andelen invånare i arbetsför ålder som arbetar minst en timme i veckan. Arbetslöshet däremot räknar bara de som aktivt söker jobb.

LÄS ÄVEN: Nya regeringen slopar mätning av sysselsättning

Enligt Löfven är skillnaden mellan Sverige och de 23 EU-länder som har lägre arbetslöshet att fler arbetslösa i Sverige är arbetssökande.

– Skulle vi jämföra oss med länder som har lägre arbetslöshet så skulle vi få lägre sysselsättning, för där är fenomenet att människor inte finns till förfogande i arbetskraften som man gör i Sverige, säger han och fortsätter:

– Här vet vi ju att den här personen är arbetslös, har inget arbete, står till arbetsmarknadens förfogande, vi kan utbilda hen att få ett jobb.

Samtidigt menar Löfven att jobben är en fortsatt viktig fråga.

– Det är ett viktigt problem och en viktig utmaning för oss att folk ska in i arbete och därför har jag den högst på listan, säger han.

Sammanlagt ”nio av tio” socialdemokratiska vallöften har helt eller delvis infriats under mandatperioden, enligt Löfven.

LÄS ÄVEN: Löfvens dystra facit

Den borgerliga debattören Susanna Silfverskiöld sågar statsministerns argument i Nyhetsmorgon och beskriver det som ”parodiskt”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag