Stefan Löfven vägrar kommentera IT-skandalen: Samtidigt står människoliv på spel

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 23 jul 2017 2017-07-23
E-post 2114

STOCKHOLM Svenska hemliga agenters liv kan vara i fara efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. Trots det vägrar statsminister Stefan Löfven, som har det yttersta ansvaret, att svara på frågor. – Vi har inga kommentarer, säger Löfvens pressekreterare Adriana Haxhimustafa till Nyheter Idag.

Skandalen fortsätter växa dag för dag när omfattningen av Transportstyrelsens IT-haveri kommer i ljuset. Senast under lördagen berättade Dagens Nyheter att svenska hemliga agenter kan sväva i livsfara då deras falska identiteter kan vara röjda för främmande makt. Tidigare har flera medier uppmärksammat att känslig information som sjukdomshistorik, skyddade identiteter och skyddsvärd information som rör rikets säkerhet kan vara röjda för främmande makt.

Detta efter att obehöriga personer från andra länder i strid mot svensk lag fått tillgång till Transportstyrelsens IT-system. Nyheter Idag kunde tidigare avslöja att en av de personerna, som aldrig säkerhetskontrollerades, har arbetat som serbisk yrkesmilitär i 10 år. Flera bedömare menar att omfattningen av Transportstyrelsens agerande är värre än den skada spionen Stig Bergling åsamkade Sverige.

Politiskt är statsminister Stefan Löfven ytterst ansvarig, men han vägrar att kommentera skandalen. Expressens reporter Niklas Svensson berättar på Twitter hur han både under lördagen men även under söndagen försökt nå statsministern för en kommentar.

När Nyheter Idag ringer till Stefan Löfvens pressekreterare svarar Adriana Haxhimustafa. På en rak fråga om hon arbetar som pressekreterare till Stefan Löfven bekräftar hon detta.

– Ja, det stämmer, säger hon i telefonen.

Det är många som försöker nå Löfven med anledning av Transportstyrelsen, men det går inte få tag i honom. När tidigast finns Löfven tillgänglig för en kommentar?

– Vi har ingen kommentar till det. Det kan inte jag svara på.

Ni kan inte alls svara på när i tiden Stefan Löfven finns tillgänglig igen?

– Nej, han har inga offentliga åtaganden idag, så…

Och hur det ser ut imorgon är ingenting du vill berätta?

– Nej, ingen kommentar, säger Haxhimustafa innan samtalet avslutas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag