Stenevi (MP): Sexköp ska dömas som våldtäkt

Bild: Thijs Paanakker/CC BY 2.0/Sveriges riksdag
  • Tisdag 22 feb 2022 2022-02-22
E-post 851

Alla människor som köper sex ska dömas för våldtäkt. Det menar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i en debattartikel i Expressen.

I debattartikeln skriver Stenevi:

”Dygnet runt sker ett hänsynslöst utnyttjande av flickor och kvinnor men också pojkar och hbtqi-personer. De som köper kan vara vem som helst – en ledande politiker, en kändis, en granne eller en kollega på jobbet. Gemensamt för sexköparna är att de är män och har skeva värderingar.”

Vidare hävdar hon att sexköpslagen och samtyckeslagen är ”två hörnstenar” för att bekämpa ”sexuellt våld, prostitution och människohandel”. Men de räcker inte, enligt Stenevi.

Därefter redogör hon för en rad punkter där hennes parti vill se en skärpt lagstiftning. En av dessa är att samtycke aldrig ska kunna köpas. Med det menas att samtycke inte bör anses ha givits när någon har betalat den andra partnern, så till vida man kan anta att det inte hade givits utan någon betalning.

”Då ska sexköpet alltså anses vara en våldtäkt på samma sätt som utnyttjande av person i beroendeställning nu blivit en del av samtyckeslagen”, skriver Stenevi.

Läs även: Stenevi (MP): ”Vi har fostrat pojkar och män att slå”

Läs även: Eberhard sågar Stenevis uttalande: ”Har ingen som helst substans i verkligheten”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag