Stenevi ”nöjd” med att kärnkraften läggs ned

Foto: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 20 jan 2022 2022-01-20
E-post 846

SVERIGE Miljöpartiet har fört en politik som gjort det mindre lönsamt med kärnkraft. Samtidigt påstår partiets språkrör Märta Stenevi att det inte är politiska beslut som ligger bakom att reaktorer har lagts ned, när hon ställs till svars av Anders Holmberg.

I SVT:s ”30 minuter” pressades Märta Stenevi om Miljöpartiets ansvar för att kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 stängdes 2019 och 2020. Experter som programledaren Anders Holmberg hänvisar till anser att elpriserna hade varit lägre i dag om reaktorerna hade fortsatt vara i drift.

Enligt Stenevi stängdes reaktorerna ”inte på grund av politiska beslut” utan ”på grund av att säkerhetskraven har höjts och att man då inte har tyckt att det var lönsamt längre att driva vidare dem”.

Anders Holmberg påpekar att Miljöpartiet har drivit en aktiv och uttalad politik för att lägga ned kärnkraftsreaktorer.

– Ni höjde skatten på kärnkraft, samtidigt som bygget av vindkraftverk var kraftigt subventionerat. Och dessutom så gav ni direktiv till Vattenfall att man just skulle sluta satsa på kärnkraft och satsa på förnybart. Ni såg till att det blev mindre lönsamt att driva kärnkraft, säger Holmberg.

Stenevi vidhåller att det är höjda säkerhetskrav som har gjort kärnkraften olönsam, samt att ingen vill investera i kärnkraft för att den är så dyr. Men hon medger samtidigt att Miljöpartiet vill avveckla kärnkraften.

– Är ni inte stolta över att ni har fört en politik som har sett till att kärnkraft har lagts ned? frågar Holmberg.

– Att kärnkraften avvecklas är ett beslut vi har i Sverige som finns i energiöverenskommelsen och som jag absolut står bakom och också är nöjd med att det genomförs. Vi har en energiöverenskommelse som säger att kärnkraften ska avvecklas till 2040 och det tycker vi är bra, säger Stenevi.

Läs även: Milljöpartiet: Vi stoppade kärnkraften och gruvorna

Läs även: Varannan vill bygga ny kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag