Stenevi om sitt klanuttalande: ”Det var ett olyckligt uttryck”

Märta Stenevi. Foto: Skärmdump från riksdagen
  • Fredag 17 sep 2021 2021-09-17
E-post

SVERIGE Märta Stenevis (MP) uttalande om att hon ”tillhör en klan” har fått många att höja på ögonbrynen. Nu backar hon efter hård kritik.
– Det var ett väldigt olyckligt uttryck och jag skulle inte ha uttryckt mig på det sättet, säger hon till Expressen.

Under onsdagens partiledardebatt ställde liberalen Johan Pehrson en fråga till Märta Stenevi, MP-språkrör samt jämställdhets- och bostadsminister, om huruvida hennes parti tänker bekämpa de kriminella klanerna i Sverige.

Det var i samband med det replikskiftet som miljöpartisten fällde en något udda kommentar.

– Jag tillhör en klan. En väldigt stark, matriarkalt styrd klan. Fantastisk klan – har ingenting med organiserad brottslighet att göra, kan jag säga. De strukturer som ägnar sig åt organiserad brottslighet, oavsett vad man bottnar i för gemenskap, ska motverkas. Så är det.

Hon fortsatte:

– Det finns mc-gäng, det finns gäng som bygger på kompisskap och det finns en rad andra olika strukturer för detta. De ska bekämpas.

Stenevis uttalande har fått hård kritik i sociala medier, bland annat av journalisten Per Brinkemo som har specialiserat sig på klanfenomenet.

– Det är att spela ned hela fenomenet. Framför allt är det pinsamt. Det är verkligen otroligt pinsamt! har han tidigare sagt till Nyheter Idag.

Läs mer: Experten rasar mot Stenevis klanuttalande: ”Otroligt pinsamt!”

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver på Facebook att Stenevi gjorde sig lustig över problemen med den klanbaserade kriminaliteten.

”Jag tycker tvärtom att det är olustigt att Sverige har en jämställdhetsminister som bagatelliserar och skämtar bort dessa allvarliga problem. Sverige behöver en ny regering som förstår vad som krävs för att försvara rättsstaten och vårt öppna samhälle”, skriver han.

På torsdagen bemötte Stenevi till slut kritiken i en intervju för Expressen. Då backade hon från sitt uttalande och kallade det gång på gång ett ”olyckligt” och ”dåligt” uttryck.

– Det var ett olyckligt uttryck av mig. Den organiserade brottsligheten i Sverige och de kriminella nätverken, oavsett hur de är formerade, är ett jättestort problem. Vi måste lägga allt fokus nu på att krossa gängen och skapa ett tryggt samhälle. Det är en central prioritering för både mig och Miljöpartiet, säger hon.

Men varför det var ett olyckligt uttryck verkade språkröret inte vilja besvara. När hon får en direkt fråga om hon ingår i en klan eller inte säger hon:

– Det var en dålig formulering av mig.

Läs även: Heberlein: ”Jag ber inte om ursäkt för mina texter, men givetvis ångrar jag det”

Läs även: Morgan Johansson (S) kallade språkkrav främlingsfientligt: ”Jag har tänkt om där”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag