Stenevi stöttade konstnärens antisemitiska utfall

Bild: Sveriges riksdag/ Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 23 nov 2023 2023-11-23
E-post

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och artisterna Lisa Nilsson och Jason ”Timbuktu” Diakité är några av de över tiotusen personer som gillat ett Instagram-inlägg av konstnären Stina Wollter där denne upprepar flera antisemitiska påståenden som Wollter tidigare fått kritik för. Efter att SvD sökt Stenevi för frågor om hennes gilla-markering har hon tagit bort den.

Konstären Stina Wollter har varit programledare på P4 Stockholm i Sveriges radio, sommarpratat i P1 och deltagit i tv-showerna På Spåret på SVT och Let’s Dance på TV 4.

På Instagram har Wollter 314 000 följare, och konstnären har sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes använt plattformen till att sprida antisemitiska påståenden, som att Israel stjäl organ och hud från dödade palestinier, att landet ljugit om våldtäkter och halshuggna spädbarn och att Israels försvarsmakt dödade ungdomar på den musikfestival som angreps av Hamas den 7 oktober.

Wollters inlägg har fått stor uppmärksamhet och hård kritik, bland annat från Isobel Hadley-Kamptz i Dagens Nyheter och Ulrika Knutsson i Göteborgs-Posten.

På torsdagen publicerade Wollter ett inlägg på Instagram där hon gick till motangrepp mot sina kritiker och upprepade flera antisemitiska påståenden.

”Att kritisera medias rapportering – är antisemitism. Att dela att rapporterna om Israels organstöld från palestinska kroppar är bekräftade – är hat. Att skriva att Israel bekräftat att deras helikoptrar sköt även på israeliska festivalbesökare – är att sprida konspirationer. Att hävda att lögner och förfalskningar strömmat fr(ån) sionistiska håll -gör mig till en riktigt farlig människa som sprider hat, att stå upp för att internationella lagar, folkrätt, barnkonvention och krigslagar ska gälla även staten Israel – är att likställa med extremism” skriver Wollter bland annat.

Wollters inlägg får stöd av sångaren Lisa Nilsson. ”Vi måste hålla oss kvar i verkligheten. Du gör det så bra. De overkliga väljer sin verklighet. Det kan man inte rå på” skriver Nilsson i en kommentar.

Nilsson är även en av de över 10 000 personer som har gillat inlägget. Bland inläggets gillare märks även artisten Jason ”Timbuktu” Diakité och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, vilket även SvD uppmärksammar.

Efter att SvD sökt Märta Stenevi för en kommentar har hon tagit bort sin gilla-markering, utan att svara SvD.

Läs även: Stenevi sågas – jämförde Anne Frank med illegala migranter

Läs även: Zara Larsson jämför Hamas med Ukraina

Läs även: Hård kritik när Greta Thunberg strejkar för Gaza

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag