Stenkastande ”fredsmäklare” skyller korankravaller på polis: ”De har också deltagit i situationen”

Bild: FUP
  • Torsdag 23 mar 2023 2023-03-23
E-post 0

Den ryske medborgaren Bulat Gusenov hävdade att han gick till Sveaparken i Örebro för att stoppa ungdomar från att delta i korankravallerna, och hovrätten sänkte hans fängelsestraff med ett år. Enligt Gusenov fick han en blackout efter en sammandrabbning med polis och började därefter kasta sten mot polisen, och han säger till SVT:s Uppdrag Granskning att polisen har lika stor skuld till upploppen som han och andra dömda.

– Polisen var också där. De har också deltagit i situationen. Jag tycker det var 50 procent från deras, 50 procent från vår, säger han till Uppdrag Granskning.

Den ryska medborgaren Bulat Gusenov, 36, dömdes i november 2022 av Örebro tingsrätt till fem års fängelse för grovt blåljussabotage för sitt deltagande i långfredagens korankravaller i Sveaparken i Örebro.

Men domen överklagades till Hovrätten, som sänker straffet med ett års fängelse. Orsaken är att Gusenov under upploppets inledning ska ha försökt lugna folkmassan, uppgifter som fått stöd av filmmaterial och en poliskvinnas vittnesmål.

Läs även: Prisad av vänstern för städning efter korankravaller – döms till tre års fängelse för upplopp

Gusenov hävdar att han kom till Sveaparken för att hindra unga medlemmar från kampsportsklubben där han var aktiv som tränare från att delta i våldsamheterna, men att han fick en blackout efter att ha attackerats av polis.

– Jag sade gör inte sådär. Rör inte mig. Så fick jag två smällar med batongen. Efter den händelsen, efter det momentet, jag minns inte vad som hände, säger Gusenov till Uppdrag Granskning på SVT. 

När Gusenov under förhör med polis konfronteras med filmade bilder av sig själv då han kastar sten säger han att han inte känner igen sig, och står fast vid att han inte deltog i stenkastningen.

– Jag är 100 procent säker, jag slog ingen polis. Jag tränar dem, jag har fyra barn och kommer omaskerad och ska slåss mot polisen! 100 procent jag kastade inte sten, sade Gusenov till polisen.

Nu säger Gusenov till Uppdrag Granskning att han inte förstod att det var han på filmerna polisen visade upp.

– Jag förstod det inte själv, när jag såg bilderna på mig, att jag lyfter en sten och kastar. Jag var själv chockad.

Gusenov säger även till Uppdrag Granskning att kravallerna till hälften får skyllas på polisen.

– Vi har vår rätt också att komma dit och demonstrera. De säger att Sverige är en demokrati, fri. Du kan säga vad du vill, du kan komma ut och demonstrera. Det har vi ju gjort om vi säger så, säger han och fortsätter:

– Det som hände… vi kan inte ta bara våran sida, att 99 procent hände från våran sida. Att vi kom dit och slogs med polisen. Polisen var också där. De har också deltagit i situationen. Jag tycker det var 50 procent från deras, 50 procent från vår om vi säger så.

Läs även: Högsta domstolen toksänker straffen för korankravallanter

Läs även: Torterades i Irak – fick inte bränna koranen i Sverige

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag