Stenkastning och brända bilar inatt: Polisen bad ungdomarna gå därifrån – Ingen greps

Totalt brann det 16 bilar i Östberga inatt, rapporterar polisen. Foto: Läsarbild
  • Måndag 31 aug 2015 2015-08-31
E-post 2083

STOCKHOLM Under söndagskvällen utsattes polis för stenkastning i Östberga i södra Stockholm. Men polisen bad de stenkastade ungdomarna att skingra sig från platsen istället för att gripa dem. Senare stod 16 bilar i brand. – Man kunde väl inte utröna vem egentligen som har kastat, säger Elisabeth Säfstrand, stationsbefäl på Söderortspolisen i Stockholm, till Nyheter Idag.

Totalt ska 16 bilar har brunnit i Östberga i södra Stockholm inatt. Det började med att polisen blev utsatta för stenkastning på söndagskvällen vid en skola där en grupp ungdomar uppehöll sig. Nyheter Idag har talat med Elisabeth Säfstrand, stationsbefäl på Söderortspolisen i Stockholm.

– Det började vid 19-tiden på kvällen, att polis blev kallade till den här skolan i Östberga. De möts av stenkastande ungdomar och de kastar bangers och vad det nu var. Sen gör man ett avlägsnande av flera unga individer och flyttar dem från den här platsen för att beivra brott.

Att be stenkastande ungdomar lämna platsen hjälpte inte

Taktiken att flytta på ungdomarna från en plats till en annan kom att visa sig vara mindre effektiv. Inte helt oväntat uppstod nya oroligheter bara några timmar senare i samma område där polisen alltså hade blivit utsatta för stenkastning.

– Senare vid midnatt ungefär, då började bilbränderna, konstaterar Säfström.

Enligt polisen ska det röra sig om ungefär femton personer i 20-års åldern som var delaktiga på något sätt i stenkastningen mot polisen. Men trots att såväl stenar som knallskott kastades mot polisen greps ingen av individerna.

Istället valde polisen att skingra ungdomarna från platsen, alltså att helt enkelt be dem gå därifrån.

De har femton personerna hade alltså kastat sten mot polisen?

– Precis.

Men greps ingen av dem?

– Ja, jag vet inte riktigt hur man bedömde den här situationen. Man kunde väl inte utröna vem egentligen som har kastat. Vi kan ju inte gripa en individ i tron om att han har kastat, om han inte bevisligen har gjort det. Sen kan man säga då, gripa allihopa för att utreda brottet att man kastat mot polisen. Men jag var inte själv där och jag har inte hört insatschefen berätta ännu om hur man bedömde situationen.

Men då vet ni identiteten på de här personerna i varje fall?

– Ja, på vissa av dem. Det har vi ju. Jag kan inte säga om vi har det på samtliga.

Säfström berättar även att det har varit oroligt från och till i området i snart ett års tid. Så sent som för någon vecka sedan kunde Nyheter Idag rapportera att en bil brunnit inuti en gångtunnel.

– I Östberga har det varit rörigt och stimmigt under lång tid. Ända sedan den här sociala oron var förra hösten så har det varit enstaka bilbränder då och då och ungdomar som beter sig illa.

Nedan kan du se videobilder från Östberga inatt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag