Stjärnadvokaten: Sverige behöver strängare lagar

Elisabeth Massi Fritz. Foto: Anders Henrikson CC BY 2.0
  • Måndag 2 aug 2021 2021-08-02
E-post

SVERIGE Det krävs drastiska straffskärpningar för att få bukt med brottsutvecklingen i landet. Det menar Elisabeth Massi Fritz, advokat som specialiserat sig på att företräda brottsoffer, i en debattartikel för Expressen.

I debattartikeln, som har titeln ”Våra barn ska inte behöva växa upp i dagens Sverige”, skriver advokaten att straffhöjningar är ett måste i kampen mot gängkriminaliteten.

”Straffen måste skärpas – och då pratar jag om livstidsstraff för varenda dödsskjutning. Det ska gälla alla förövare som fyllt 18 år. Utvisning är självklart och då ska det vara återreseförbud för all framtid”, skriver hon bland annat.

Brottsofferadvokaten tar också strid mot straffrabatterna, som hon anser måste slopas.

”Rabatt ska man inte diskutera i våra påföljdssystem. Rabatt hör hemma på Ica – inte i våra domstolar vid allvarliga brott.”

Läs även: Morgan Johansson om vapenvåldet: Mer borde ha gjorts tidigare

Utöver kravet om straffskärpningar och slopad straffrabatt föreslår Massi Fritz införandet av anonyma vittnen, ökad möjlighet för brottsoffer att ha rätt till målsägandebiträde samt förebyggande insatser för att unga förövare inte ska hamna i gängkriminalitet.

Hon anser att både regeringsföreträdare och andra politiker bör ”lyssna mer på professionella aktörer som arbetar ute på fältet”. Detta eftersom de vet vad som är nödvändigt.

”Vi vet vilka verktyg som behövs för att sätta stopp för dödsskjutningarna.”

Utspelet är inte första gången som Massi Fritz stuckit ut huvudet i debatten. Hon har tidigare gjort flera uttalanden om sexualbrott där hon – innan dess införande – var en förespråkare för samtyckeslagen.

Hon har också uttalat sig kritiskt om den svenska integrationspolitiken som hon menar är alldeles för slapp.

– Som ny svensk ska man bevisa att man har kunskaper inom lag och rätt, att man kan språket, svensk historia och vet hur man ska söka jobb. Det ska vara ett prov och du ska visa att du är integrerad i samhället. Det är alldeles för tamt idag, vi ställer för lite krav. Och begår du brott ska du utvisas, även om du har bott i Sverige en tid, säger hon i en intervju med SvD.

Läs även: Expressens reporter om det ökade antalet dödsskjutningar: ”Högre risk att begå självmord”

Läs även: Springare: ”Ett rättsväsende som totalt har tappat all form av legitimitet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag