Stödet för Hamas ökar bland palestinier

Bild: Fars Media Corporation/CC BY 4.0
  • Torsdag 14 dec 2023 2023-12-14
E-post 0

En opinionsundersökning som publicerades på onsdagen visar att stödet för terrorgruppen Hamas ökar bland palestinier både på Västbanken och i Gaza, rapporterar Times of Israel.

Stödet till Hamas har ökat mest på Västbanken, som styrs av Hamas konkurrent Fatah, som även är de svenska Socialdemokraternas systerparti.

På Västbanken är stödet för Hamas 44 procent, en rejäl ökning från siffran 12 procent i september. Även i Gaza har stödet för Hamas ökat, från 38 procent i september till 42 procent i den senaste mätningen.

Sammanlagt anser 72 procent av palestinierna att Hamas terrorangrepp mot Israel den 7 oktober, då över 1200 israeler mördades och hundratals togs som gisslan, var ”korrekt”.

På Västbanken anser hela 82 procent av de tillfrågade att terrorattacken var korrekt, medan stödet för terrorn ligger på 57 procent i det av Hamas styrda och krigsdrabbade Gaza.

Vidare anser 88 procent att Fatahs ledare Mahmoud Abbas, som styr den palestinska myndigheten på Västbanken, bör avgå. På Västbanken är siffran hela 92 procent.

Den siffran är dåliga nyheter för USA:s president Joe Biden, som vill att den Fatah-styrda palestinska myndigheten ska ta över styret även i Gaza efter det pågående kriget.

Läs även: Nästan var tolfte S-väljare stödjer Hamas terror

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag