Ambulanshindrande aktivister slipper fängelse – lovar ge sig ut på vägarna igen

Bild: Pressbild Återställ Våtmarker.
  • Måndag 24 okt 2022 2022-10-24
E-post 149

Tolv aktivister från gruppen Återställ våtmarker döms för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten till villkorlig dom och skyddstillsyn. Gruppen blockerade E4 utanför Solna den 29 augusti i år, vilket stoppade rusningstrafiken samt en ambulans.

Aktivisterna fick hård kritik för aktionen även från vänster, som exempelvis Aida Hadzialic, sociademokratiskt regionråd i Stockholm. Hon hoppades att aktivisterna skulle ”prövas för sabotage mot blåljusverksamhet. Det är ett brott som kan rendera upp till 4 års fängelse.”

De gärningar aktivisterna döms för har ett samlat straffvärde på fyra månaders fängelse, men trots att aktivisterna tidigare begått liknande brott väljer domstolen att döma nio av de åtalade till villkorlig dom och tre av dem till skyddstillsyn.

– Det som möjligtvis kunde tala för fängelse är de tilltalades tidigare brottslighet. De har begått gärningar som är besläktade med den här typen av aktioner, men det har varit fråga om ren bötesbrottslighet. Vi menar att skälen inte är tillräckligt starka för att välja fängelse, säger Björn Skånsberg, chefsrådsman på Solna tingsrätt, till Aftonbladet.

Läs även: Rödgröna rasar mot klimataktivister efter ambulansblockad

– Vi är inte ense om påföljderna, säger åklagare Marina Ivic, som yrkat på fängelse för tio av de åtalade.

I övrigt är hon nöjd med domen.

– Den bevisningen som jag har åberopat tycker tingsrätten är tillräcklig för att komma fram till det här. De menar att de här uppskattade samhällskostnaderna och trafiksituationen som uppstår när man sätter sig på platsen utgör en allvarlig störning i lagens mening, säger hon till Svenska Dagbladet.

Vid en pressträff lovade två av de dömda aktivisterna att bege sig från Solna tingsrätt till centralbron i Stockholm för att fortsätta blockera vägar, uppger Aftonbladet.

– Vi bara måste ut på vägarna igen. I Riksdagen står nu ledamöter och uttryckligen säger att det inte finns någon klimatkris samtidigt som barn och vuxna dör på Afrikas Horn i den värsta torkan på ett halvt sekel, säger en av aktivisterna.

– Den politik som förs är dödlig, och makthavarna tar inte sitt ansvar. Människor är fullständigt övertygade om att vi måste få till en förändring, säger Helen Wahlgren, presstalesperson på Återställ Våtmarker.

Läs även: Här rensar trafikanter vägen från klimataktivister

Läs även: Limmar fast sig på golvet i bilmuseum – vill ha potta och mat

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag