Jan Emanuel förhandlar med klimataktivister: ”Bra om man kan få bort dem”

Bild: Janemanuel.se/pressbild återställ våtmarker
  • Måndag 5 sep 2022 2022-09-05
E-post 98

Klimataktivisterna i gruppen ”Återställ våtmarker” har rönt stor uppmärksamhet med sina aktioner under året, senast när de blockerade en väg så att en ambulans i prioriterat ärende blev stående, vilket ledde till hård kritik även från rödgröna politiker.

På söndagen gick emellertid gruppen ut med ett pressmeddelande om att man kommer inställa aktionerna då man fått ett erbjudande via Jan Emanuel om att ”träffa regeringsrepresentanter i ett öppet samtal i Riksdagen.”

Detta efter att gruppens talesperson Josefin Eidrup Dahlberg debatterade Jan Emanuel i SVT:s ”Mötet” på torsdagen, då Jan Emanuel mot slutet av programmet erbjöd sig att ordna ett möte med ”makthavare i riksdagen” på ett villkor att de upphör med sina aktioner.

Läs även: Jan Emanuel ingrep mot klimataktivister: ”Miljömuppar”

Jan Emanuel säger emellertid till Nyheter Idag att han ännu inte nått någon överenskommelse med klimataktivisterna.

– De är snabbare när de skriver än när de tänker, säger Jan Emanuel.

Så något möte har inte bestämts?

– Nej, vi håller ju på och förhandlar. När jag träffade dem via SVT sade de att om vi bara får träffa makthavarna så lägger vi ned. Med tanke på vad de kostar samhället när de är ute och stoppar bilar, kanske till och med skapar tragedier för människor som det var sist med ambulansen, så är det ju bra om man kan få bort dem därifrån.

– Så jag sade att det är inga bekymmer, om ni kliver av gatan så löser jag ett möte med makthavare på riksdagen.

– Men sedan har de ändrat sina krav under tiden. Plötsligt ville de vara i en tv-studio med statsministern. Sedan ändrade de sig igen och ville ha ett möte med några namngivna personer. När jag frågade om de kommer kliva av gatan ifall jag löser det svarade de ”ja, om ni följer våra krav”.

– Jag skrev till dem att det är ju så terrorister gör, att ”vi kommer inte sluta bomba förrän ni lyder oss”. Det är inte så demokrati fungerar. Jag har lovat att ordna ett möte i riksdagen, det var det ni krävde från början. Men ni kan inte komma med några ultimata krav eller vilka ni ska träffa.

– Nu skrev jag till dem senast i morse att det här kan jag erbjuda, kliver ni av gatan? Det har jag inte fått något svar på men de har gått ut med pressmeddelande långt innan vi var överens.

Läs även: Jan Emanuel anklagas för mordhot mot miljöpartister

Läs även: Nu rasar vänstern mot Jan Emanuels skämtfilm: ”Direkt livsfarligt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag