Rödgröna rasar mot klimataktivister efter ambulansblockad

Bild: Faksimil SVT/Pressbild Återställ våtmarker
  • Onsdag 31 aug 2022 2022-08-31
E-post

Efter att gruppen Återställ våtmarker blockerat E4 i Stockholm så att en ambulans blev försenad rasar även rödgröna politiker mot klimataktivisterna, som kallas ”huliganer” och önskas hårda fängelsestraff av toppnamn inom både S och MP.

På måndagen blockerade klimataktivister trafik i Stockholm genom att limma fast sig själva på vägen strax söder om trafikplats Haga Norra på E4, vilket ledde till att en ambulans på ett prioritet ett-ärende blev kraftigt försenad.

Läs även: Klimataktivister stoppade ambulans

Händelsen fick stor uppmärksamhet och gruppen Återställ våtmarker som låg bakom blockaden blev hårt kritiserade, även av rödgröna politiker.

Aida Hadzialic (S), tidigare gymnasie- och kunskapslyftminister, numera Regionråd & gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen, kallar aktivisterna för ”huliganer” och skriver att hon ”hoppas att de prövas för sabotage mot blåljusverksamhet. Det är ett brott som kan rendera upp till 4 års fängelse.”

Justitieminister Morgan Johansson (S) är inne på samma spår, och påpekar att den som döms för grovt blåljussabotage som riskerar människoliv kan få upp till livstids fängelse enligt den nya lagen.

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Martin Marmgren hoppas också att aktivisterna får ”kännbara straff” och menar att deras aktivism kan kosta liv. ”Varje sekund kan vara avgörande för utryckningstrafik. Dessutom enorm björntjänst för miljön. Sluta!” skriver Marmgren.

Även MP:s språkrör Märta Stenevi tar ”oerhört stort avstånd” från klimataktivisterna i Återställ våtmarker.

– Blockerar man så att ambulanser inte kommer fram, då är det en aktion som jag tar oerhört stort avstånd ifrån. Vi kan inte ha en diskussion om att rädda klimatet och samtidigt sätta liv på spel, säger hon till Aftonbladet.

Läs även: ”Skandal” att oljekraftverk körs mitt i sommaren – nu rasar Stenevi mot elbristen

Återställ våtmarkers presstalesperson Helen Wahlgren slår emellertid ifrån sig kritiken.

– Ambulansen kom fram, för det första, säger hon till Svenska Dagbladet.

Enligt Wahlgren släpper gruppen fram utryckningsfordon vid sina aktioner, och kontaktar alltid polisen innan de blockerar en väg.

– Då meddelar vi också polisen i vilken fil vi släpper fram utryckningsfordon på. Så de har informationen om var vi är, och att vi släpper fram ambulanser.

Återställ våtmarker har dessutom under våren kontaktat SOS Alarm för att föreslå ett ”samarbete” där gruppen skulle förvarna om aktioner i förväg på villkor att de inte delade med sig av informationen till polisen.

– Ett samarbete där vi erbjöd oss att dagen innan säga exakt plats för blockaden, så att de inte ska fastna. Men de avböjde, SOS tackade nej, sävger Wahlgren till SvD.

SOS Alarm kan bekräfta att man fick ett erbjudande från Återställ våtmarker, men att man inte kunde lova gruppen att inte dela med sig av sin information till polisen.

”I vårt avtal med staten, alarmeringsavtalet, ingår att vi ska vidareförmedla information till myndigheter om vi får kännedom om samhällsstörningar. Att undanhålla information från exempelvis Polismyndigheten skulle bryta mot avtalet, enligt det upplägg som Återställ våtmarker erbjöd oss”, skriver Saga Rosén vid SOS Alarms presstjänst till SvD.

Läs även: Klimataktivister stormar scenen – då tänker Körberg på fitta

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag