Stor nedskärning på Aftonbladet – 33 anställda får lämna

Bild: Johannes Scherman/CC BY 3.0
  • Torsdag 27 aug 2020 2020-08-27
E-post 3034

Nu genomför Aftonbladet sin tidigare aviserade nedskärning av personal. 33 anställda, av vilka 26 är journalister, lämnar tidningen efter att ett sparpaket förhandlats fram.

33 tillsvidareanställda, varav 26 arbetar på redaktionen, lämnar Aftonbladet efter att tidningens sparpaket har förhandlats färdigt, rapporterar Journalisten.

Läs även: Storslakt på Aftonbladet – 50 tjänster ska bort: ”Ett dråpslag”

Samtliga lämnar Aftonbladet frivilligt med pensionslösningar eller avgångsvederlag. Men Journalistklubbens ordförande Johan Stambro anser att ordet ”frivillighet” kan diskuteras.

– Om man blir erbjuden en tjänst man inte vill ha måste man ställa sig frågan om det är frivilligt att sluta. I ett antal fall har anställda blivit erbjudna tjänster de inte vill ha, och då inte sett någon annan utväg än att gå, säger Stambro till Journalisten.

Samtidigt säger Stambro att han är nöjd med de framförhandlade avgångslösningarna, där de som går får uppsägningstid enligt kollektivavtal och utifrån anställningsår med tre extra månader, samt ett särskilt ”covidtillägg” på en till fyra månadslöner, beroende på anställningslängd.

– Det är bra i spartider, när det blir svårare att få jobb och det var en förutsättning att få det här i hamn utan att behöva säga upp folk. Det ville vi inte.

Läs även: Aftonbladet-profilen erkänner: Vi skapade åsiktskorridoren

Stambro menar emellertid att Aftonbladet borde försöka lösa sin kris på andra sätt än genom att skära ned på personal.

– Vi och medlemmarna förstår att Aftonbladet har gått dåligt länge, men man kan fråga sig om det i det här läget är bäst att göra sig av med personal eller göra andra saker. Vettig, bra, fördjupande journalistik är det viktigaste, är min personliga uppfattning. Jag är rädd för att Aftonbladet blir slätstruken, och inte blir den tidning man söker sig till, säger Stambro.

Bland de journalister som får lämna Aftonbladet märks politikreportern Pär Karlsson, som kommenterar saken på Twitter.

Även veteranen Anette Holmqvist, som Johan Westerholm på Ledarsidorna kallat för en av Stefan Löfvens ”hovreportrar”, kommer lämna sin tjänst.

Läs även: Aftonbladet hyllar soy boys: ”Sojamännen är framtiden”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag