Storseger för knivhuggen högerkandidat i brasilianska presidentvalet

Jair Bolsonaro sekunderna innan han blir knivhuggen på ett valmöte. Bild: Faksimil Youtube
  • Måndag 8 okt 2018 2018-10-08
E-post 44

BRASILIEN Det blev en stor framgång för högerkandidaten Jair Bolsonaro i det brasilianska presidentvalet, men hans 47 procent räckte inte hela vägen fram till presidentposten. Nu väntar en andra valomgång mot vänsterkandidaten Fernando Haddad. 

Vallokalsundersökningarna visade att högerkandidaten Jair Bolsonaro skulle vinna den första omgången av det brasilianska presidentvalet med 40 procent av rösterna, enligt Expressen. När valresultatet kom in visade det sig att Bolsonaro tagit hem nästan 47 procent av rösterna, med vänsterkandidaten Fernando Haddad på andra plats med 28 procent. Då ingen kandidat nådde över 50 procent väntar en andra valomgång den 28 oktober.

Bolsonaro är en kontroversiell politiker i Brasilien, som bland annat försvarat den tidigare brasilianska militärdiktaturen som en tid präglad av ”sysselsättning, säkerhet, respekt och utbildning”. Han har anklagats för rasism, sexism och homofobi och jämförts med Donald Trump.

I en Facebook-sändning på valdagen sade Bolsonaro bland annat ”Låt oss göra Brasilien stort! Låt oss bli stolta över vårat hemland igen”, rapporterar the Guardian, vilket ekar av Trumps valslogan ”Make America great again”.

Bolsonaros valkampanj har framförallt handlat om den höga kriminaliteten i Brasilien, som är ett av världens våldsammaste länder med mellan 30 och 35 mord per 100 000 invånare och år. Motsvarande siffra för Sverige var 1,08 mord per 100 000 invånare för 2016.

Läs även: Brasiliansk högerkandidat knivhuggen – får stöd av Tottenham-stjärna

Den 6 september knivhöggs Bolsonaro under ett valmöte. Attentatsmannen var en tidigare medlem av vänsterpartiet ”Partido Socialismo e Liberdade” som sade sig agera på uppdrag av Gud. Bolsonaro blev svårt skadad, och kunde lämna sjukhuset först den 29 september. Samma helg arrangerade vänstern stora demonstrationer mot högerkandidaten i flera brasilianska städer.

I valets andra omgång ställs Bolsonaro mot vänsterkandidaten Haddad, som ersätter den fängslade Luiz Inácio Lula da Silva som arbetarpartiets kandidat efter att Brasiliens högsta domstol stoppat Lula da Silvas kandidatur.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag