Stort säkerhetspådrag vid Förintelsekonferens i Malmö

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 13 okt 2021 2021-10-13
E-post

MALMÖ På onsdagen inleds regeringens Förintelsekonferens i Malmö där uppemot 400 svenska och utländska gäster kommer att delta. För att säkerställa ordningen gör polisen en massiv insats i staden som kommer att stängas av i vissa delar.
– Ta höjd – behöver man inte vara ute så var inte det, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT.

Förintelsekonferensen skulle egentligen ha hållits för ett år sedan, 75 år efter krigsslutet, men fick skjutas upp på grund av pandemin.

TT rapporterar att gästlistan inkluderar stats- och regeringschefer, forskare, experter och representanter för organisationer och sociala medieföretag. Teman för konferensen är hågkomst av och utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpning av antisemitism och andra typer av rasism.

Statsminister Stefan Löfven (S) är på plats och har sagt att deltagarna väntas presentera egna åtgärder.

– Alla de inbjudna – nu har vi 44 länder, elva internationella organisationer och tio civilorganisationer – har blivit uppmanade att göra åtaganden på denna konferens. Inte bara komma hit för att leverera tal, sade Löfven till TT på måndagen.

– Det är fortfarande dessvärre så att judehatet finns kvar i delar av samhället. Tack och lov i rätt så liten grad i Sverige, men det ökar dessvärre. Även om det är lite så är det för mycket, säger statsministern till SVT.

Det väntas komma mellan 350 och 400 gäster till Malmömässan i Hyllie. Polisen gör en massiv insats i staden där just antisemitism har pekats ut som ett problem.

Stora områden och trafikleder påverkas av avspärrningar, och vid särskilt viktiga platser som synagogan har polisen placerat krypskyttar på taken.

– Det är den största händelsen som vi kan komma ihåg inom Polismyndigheten. Två års förberedelser – och nu ska vi genomföra det, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT.

– Vi har fasta avspärrningar. Sedan måste man ta höjd för att det i det offentliga rummet kan ske förändringar i trafiken och vi ska köra eskortkörningar från punkt A till punkt B. Där kan det bli snabba förflyttningar med snabba avspärrningar, säger Westford och fortsätter:

– Det är säkerheten och tryggheten som är i fokus. Det här forumet ska kunna genomföras och det ska vi alla förhålla oss till. Ta höjd – behöver man inte vara ute så var inte det.

Läs även: Rapport avslöjar antisemitismen på Malmös skolor: ”Det var ju arabiska elever som hade en vurm för Hitler”

Läs även: SKMA slår larm om ointresse från Malmös skolor att lära sig om Förintelsen: ”Alarmerande ointresse”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag