Strandhäll får stöd av antisemitisk påverkanskampanj från Gaza

Foto: Faksimil Facebook samt Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Tisdag 28 maj 2019 2019-05-28
E-post 2060

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ”utsätts för ett försök att avsättas av högeralliansen och pro-sionistiska partier”. Det skriver Ihbid Electronic Army som nu dragit igång en palestinsk kampanj i sociala medier till stöd för Strandhäll.

Under dagen väntas riksdagen rösta om misstroendeförklaringen som Moderaterna tidigare väckt mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Både Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och senast Liberalerna sluter upp bakom misstroendet. Men för att fälla Strandhäll som minister behövs ett mandat till – ett centermandat.

Bakgrunden till misstroendet rör Strandhälls agerande i Försäkringskassan där den tidigare generaldirektören Ann-Marie Begler fick sparken.

Men sent igår kväll meddelade flera medier att Centerpartiet inte ställer sig bakom misstroendeomröstningen. Emellertid räcker det fortfarande, i teorin, att en enda riksdagsledamot från Centerpartiet, eller något annat parti, röstar för misstroende mot Strandhäll för att hon ska tvingas lämna rollen som minister.

Får stöd från utländsk antisemitisk påverksanskampanj

I sociala medier är Strandhäll ett hett ämne. Det hör till ovanligheterna att ett misstroende riktas mot en sittande minister och kritiken är på sina håll hårda mot Strandhäll. Tidigare har Stefan Löfven varnat att ”hatsvansen” kommer fira med ”champagne” om Strandhäll tvingas kasta in handduken.

Men nu får den kontroversiella ministern stöd från utlandet. Den palestinska aktivistgruppen ”Ihbid Electronic Army” mobiliserar stöd inom den arabiska diasporan och motiverar detta med att Strandhäll nu ”utsätts för ett försök att avsättas av högeralliansen och pro-sionistiska partier”.

I politiska sammanhang, när termen ”sionism” används i ett negativt sammanhang, fungerar det nästan uteslutande som en tankefigur om mäktiga judar som styr politiken.

Stödet till Strandhäll motiveras av att de svenska Socialdemokraterna var de första att erkänna Palestina. I en text, maskinöversatt från arabiska, motiverar aktivistgruppen sin kampanj.

”Hon är känd för sina ståndpunkter till stöd för den palestinska saken, hon och hennes parti, som hade modet att fatta beslutet att erkänna palestinska staten, vilket gör Sverige till det första europeiska landet att göra det”, skriver Ihbid Electronic Army.

Skanderade ”krossa sionismen”

För bara några veckor sedan på första maj kunde Nyheter Idag rapportera att SSU i Malmö skanderade ”krossa sionismen” i samma tåg som Ilmar Reepalu, före detta S-topp i Malmö. Reepalu har själv tidigare varit föremål för just kritik om antisemitism. Efter vår artikel mötte SSU Skåne kritik från SSU-ordföranden Philip Botström.

Men SSU Skåne meddelade senare att de inte tänkte utesluta att använda den kontroversiella ramsan i framtiden. När Nyheter Idag senare konfronterade statsminister Stefan Löfven bedyrade han att socialdemokratin är emot den typen av uttalanden.

– Budskapet är tydligt, precis det som SSU:s ordförande har sagt att vi är emot den typen av uttalanden. Vi är för ett Israel som har rätt att leva inom sina gränser, sade Löfven till Nyheter Idag.

Senare har SSU Skåne backat från den tidigare hållningen om den kontroversiella ramsan. Händelsen på första maj väckte stor kritik från de borgerliga partierna med krav på att S måste tag i antisemitism inom den egna organisationen.

Nyheter Idag söker Socialdemokraterna för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag