Löfven tar avstånd men vill inte agera mot SSU: ”En fristående organisation”

  • Söndag 5 maj 2019 2019-05-05
E-post 4647

STOCKHOLM ”SSU är en fristående organisation”, säger statsminister Stefan Löfven som inte tänker vidta åtgärder mot ungdomsförbundet SSU efter att de skanderat ”krossa sionismen” på första maj. Däremot fördöms agerandet. – Jag tar starkt avstånd från det, säger han till Nyheter Idag.

Det var Nyheter Idag som först uppmärksammade att SSU skanderade ”krossa sionismen” på första maj i Malmö. Sedan dess har förbundsordförande Philip Botström i ungdomsförbundet bett om ursäkt och lovat att det inte ska hända igen.

Men SSU Skåne menar att sången som skanderades har förekommit länge och de vill inte utesluta att använda den igen. Därmed går SSU Skåne emot sin egen förbundsordförande.

Löfven: ”Jag tar starkt avstånd från det”

När Nyheter Idag konfronterar statsminister Stefan Löfven inför partiledardebatten tar han ”starkt avstånd” från agerandet. I sången som SSU sjöng hyllas även ”raketer” som används för att ”krossa sionismen”, något som just nu sker i Israel.

– Budskapet är tydligt, precis det som SSU:s ordförande har sagt att vi är emot den typen av uttalanden. Vi är för ett Israel som har rätt att leva inom sina gränser, säger Stefan Löfven till Nyheter Idag.

Men på en rak fråga från Nyheter Idag om han är beredd att vidta någon åtgärd, eller rentav försöka få SSU Skåne uteslutna, säger han att det är en fråga för ungdomsförbundet.

– SSU fattar sina egna beslut. SSU är en fristående organisation som fattar sina beslut. Uttalandet var helt fel och jag tar starkt avstånd från det.

Tidigare har Sverigedemokraterna haft liknande problem med sitt ungdomsförbund. Då menade SD-ledningen att problemen var så stora med problematiska värderingar att de till slut bröt helt och hållet med SDU, Sverigedemokraternas Ungdomsförbund.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag