Strandhäll mot Hallengren i könsbråk inom S

Bild: European Centre for Disease Prevention and Control/CC BY 2.0/Sveriges riksdag
  • Fredag 24 nov 2023 2023-11-24
E-post 0

Socialdemokraterna, ett parti inom vilket det råder delade meningar om bland annat kärnkraften, migrationen och rättspolitiken sedan tidigare, har hamnat i en ny intern politisk strid. Den här gången är stridsfrågan juridiska könsbyten, och de båda tidigare socialministrarna och S-tungviktarna Annika Strandhäll och Lena Hallengren har hamnat på olika sidor i frågan, rapporterar SvD.

Det handlar om ett förslag om att göra det lättare att byta juridiskt kön, det vill säga gå från ”han” till ”hon” och vice versa i folkbokföringen. Socialstyrelsen ska fortfarande göra en prövning, men det ska inte behövas någon medicinsk diagnos och åldergränsen ska sänkas från 18 till 16 år.

Förslaget har tagits fram av Moderaterna och Liberalerna, men sedan Kristdemokraterna sagt nej så lägger de båda regeringspartierna fram förslaget  i riksdagens socialutskott från sina respektive partier istället för från regeringen.

I och med att även Sverigedemokraterna är emot förslaget hoppas M och L på att få stöd från Socialdemokraterna. Men även där har nu förslaget stött på patrull. Detta sedan tidigare socialminister Annika Strandhäll ändrat uppfattning i frågan, vilket hon uppgav till tidningen Dagen i oktober.

– Den diskriminering som kvinnor utsätts för, dagligen i hela världen, beror på att kvinnor biologiskt är kvinnor och bär barn, sa hon bland annat till tidningen.

Även Socialdemokraternas kvinnoförbund S-kvinnor, som Strandhäll är förbundsordförande för, vänder sig mot förslaget.

”Män kan få jobba på och besöka boenden för våldsutsatta kvinnor om de bara söker om nytt juridiskt kön. Eller dela fängelse med kvinnor”, skriver överläkaren och debattören Agnes Wold i en artikel som S-kvinnor delat på sociala medier.

På den andra sidan i frågan står Socialdemokraternas HBTQ+-förbund, som förväntar sig att partiet stödjer förslaget i riksdagen.

– Sen är det tråkigt att S-kvinnor hamnar i opposition mot förslaget, säger Emelie Stark, tillförordnad ordförande för HBTQ+Socialdemokrater, till SvD.

Även Lena Hallengren, som tog över posten som socialminister från just Strandhäll i januari 2019, stödjer förslaget, och tonar ned de interna motsättningarna i sina kommentarer till SvD.

– När socialdemokrater tycker olika så blir det väldigt mycket uppmärksamhet och uppståndelse kring det, säger Lena Hallengren till SvD och fortsätter:

– Det är viktigt att vi har en intern debatt, men jag tänker inte föra den på det här sättet. Jag tycker att det är en rimlig produkt som vi har tagit fram, och sen fortsätter samtal, dialog, debatt och diskussioner inom Socialdemokraterna.

Läs även: Strandhäll citerar Orwell: ”Krig är inte fred”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag