Strandhäll citerar Orwell: ”Krig är inte fred”

Bild: Faksimil SVT/ Cassowary Colorizations/CC BY 2.0
  • Tisdag 7 nov 2023 2023-11-07
E-post

S-profilen Annika Strandhäll gick ännu en gång till rasande angrepp mot Sverigedemokraterna och regeringen i ett inlägg på plattformen X på lördagen. Men när hon försökte citera författaren George Orwell blev det platt fall för den tidigare miljö- och klimatministern.

På fredagen rapporterade The Algemeiner att Socialdemokraternas palestinska systerparti Fatah publicerade en film den 7 oktober, som uppgavs visa hur medlemmar ur Fatahs väpnade gren Al-Aqsa Martyrernas Brigader deltog i terrorangreppet mot Israel.

Samtidigt har den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Hajs tidigare deltagande på en Hamas-kopplad konferens i Malmö fått förnyad aktualitet sedan El-Haj stämt riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) för grovt förtal.

Läs även: Förundersökning inleds mot Kärrholm – anklagas för grovt förtal av El-Haj

På måndag kväll gick tidigare klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) ut i ett rasande motangrepp på plattformen X.

”Nog nu. Sveriges högerpartier @moderaterna ,@liberalerna och @kdriks grundar regeringsmakten på ett parti grundat av nazister inkl frivilliga i waffen-ss. Israel vill inte ha att göra med SD. Sluta kleta antisemitism på @socialdemokrat Er statsminister ljög för Hédi Fried” skrev Strandhäll.

Strandhäll fick emellertid mothugg, bland annat från X-debattören Per Hagwall, som påpekade att dåvarande Vänsterpartiet, Moskvatrogna Sveriges Kommunistiska Parti, stödde Hitler mellan 1939 0ch 1941.

Hagwall hänvisade även till en film publicerad av Memri TV den 14 oktober, där en Fatah-tjänsteman i Libanon uppgav att Fatah deltog i attacken den 7 oktober.

”Är du inte klok?!?” svarade Strandhäll.

I ett nytt inlägg vände sig Strandhäll till sina följare för att få hjälp med att ”punktmarkera dem som försöker klistra antisemitism och annat på vårt parti”.

”Socialdemokrater har alltid varit högerextremismens och nazismen motkraft. Låt dem inte förfalska historien. För att citera Orwell, ’krig är inte fred.'” skrev Strandhäll vidare.

Strandhäll hade emellertid blandat ihop det. Orwell-citatet lyder ”Krig är fred”, och är en slogan som den den totalitära staten i romanen 1984 använder sig av, tillsammans med sloganerna ”Frihet är slaveri” och ”Okunnighet är styrka”.

När en användare påpekar felet, menar Strandhäll att det är en fråga om ”ironi”.

Läs även: Hultqvist och Strandhäll bakom El-Hajs motion om Israel

Läs även: Strandhäll försvarar El-Haj: ”En god socialdemokrat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag