Strandhäll prickas av KU – tar till sig av kritiken från konferens i Kanada

Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Onsdag 5 jun 2019 2019-06-05
E-post 460

Ett enigt konstitutionsutskott prickar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hur avskedandet av Ann-Marie Begler från uppdraget som generaldirektör för Försäkringskassan har hanterats. Strandhäll, som lämnat landet, skriver att hon tar åt sig av kritiken men att granskningen visar att anklagelserna om lögn är grundlösa. 

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) får kritik på flera punkter av KU för hur avskedandet av Begler gått till.

När Begler ”efterfrågade skälen för att genomföra förflyttningen av henne fick hon inga sådana”, skriver KU, varefter man konstaterar att det är Strandhälls ansvar att se till att sådana skäl finns och kan redovisa.

KU konstaterar också att Begler avskedades mot sin vilja, medan Strandhälls tidigare statssekreterare inför KU hävdade att Begler slutade frivilligt.

Läs även: Topptjänstemän anklagar Strandhäll (S) för lögn

Strandhäll får också kritik för bristande dokumentering, då dokumentation över förflyttningen av Begler inte kunde presenteras.

– Det är ett helt enigt betänkande utan reservationer, säger KU:s ordförande Karin Enström (M) till SVT och tillägger att kritiken är ”allvarlig”.

KU:s vice ordförande Hans Ekström (S) vill emellertid tona ned Enströms kritik, ett begrepp han menar att KU inte använder.

– Vi har tagit bort kritikordet i vår arsenal i KU. När vi hamnar i intervjuer och gör bedömningar då är det våra individuella, vinklingar och kommentarer utifrån KU:s betänkande. Det vi är överens om är texten, punkt slut, säger Ekström till Expressen. 

Läs även: Strandhäll sågas på löpande band i riksdagen: ”Hon har passerat gränsen”

KU kritiserar emellertid inte Strandhäll för att ha ljugit om hur avskedandet gick till, även om man konstaterar att ”Det är otillfredsställande att uppgifterna som har lämnats går isär så mycket”.

Strandhäll skriver att ”det tydligt att anklagelserna om osanningar är grundlösa. Samtidigt tar jag till mig av kritiken. Vi behöver ta oss en ordentlig funderare kring hur dokumentationen kan förbättras” i ett SMS till SVT.

Strandhäll har lämnat landet och befinner sig i Vancouver i Kanada för en jämställdhetskonferens. Hemma i Sverige får hon stöd av statsminister Stefan Löfven.

– Det hon får kritik för är att processen borde ha dokumenterats bättre och det har hon lyft fram själv. KU:s skrivningar utgör ingen grund för att Strandhäll ska avgå, säger Löfven.

Läs även: Nyheter Idag-podden: Är Annika Strandhäll sossarnas Hanif Bali?

I samma granskning kritiserar KU även utrikesminister Margot Wallström (S) för att ha undanhållit information angående Sveriges kampanj för att ta en plats i FN:s säkerhetsråd, samt Ylva Johansson (S) för att inte ha yttrat den svenska ståndpunkten vid ett möte med EU:s ministerråd trots löften om det till EU-nämnden.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag