Topptjänstemän anklagar Strandhäll (S) för lögn

Bild: AleWi/Frankie Fouganthin
  • Tisdag 14 maj 2019 2019-05-14
E-post 564

I ett mejl från två tidigare topptjänstemän inom Försäkringskassan som skickats till konstitutionsutskottets ledamöter samt för kännedom till Socialdepartementet anklagas socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för att ha ljugit och vilselett KU om hur Ann-Marie Begler avsattes från Försäkringskassan.

Det gäller Annika Strandhälls påstående om att kritik vid flera tillfällen framfördes till Ann-Marie Begler innan hon avsattes.

Läs även: Strandhäll sprider vilseledande påstående om Ebba Busch Thor – klippte i KD-ledarens citat

”Statsrådets beskrivning av de aktuella samtalen är grovt missvisande”, skriver Eva Nordqvist, tidigare rättschef på Försäkringskassan, och Adriana Lender, före detta generaldirektör och högste chef för Försäkringskassan, i mejlet.

– Regeringen hanterar sin myndighet på ett förskräckligt sätt genom att avsätta chefer på det här viset. Sedan att regeringen ändrar motiveringen till att de avsatt henne. Det man (Strandhäll) säger i KU stämmer inte alls med det man sa vid presskonferensen när hon blev avsatt. Så här kan man inte göra i svensk förvaltning. Det är en upprörande hantering av myndigheten, säger Adriana Lender till Expressen.

Konstitutionsutskottet, som sammanträdde på tisdagen, tar mejlet på allvar.

– Innehållet i mejlet tangerar de frågor vi har att ta ställning till. Däremot kan jag inte föregripa själva granskningen. Vi är inne i ett slutskede, säger KU:s ordförande Karin Enström till Expressen.

Enligt Expressen avstod flera personer inom Försäkringskassan från att skriva under mejlet, av rädsla för att drabbas av interna repressalier.

– Falluckan kan snabbt öppnas om man är för obekväm. Speciellt om den politiska makten på ett eller annat sätt känner sig hotad, säger en källa till Expressen.

Läs även: Blir pressad om Strandhälls säkrade pensioner – då lägger pressekreteraren på

Ann-Marie Begler har tidigare invänt mot påståendet från  Strandhälls tidigare statssekreterare Ann Karlsson inför KU om att Begler slutade frivilligt.

Begler skrev till KU att hon tvärtom flyttades mot sin vilja, rapporterade Expressen.

Nyheter Idag har kontaktat samtliga riksdagspartier utanför regeringen med frågan om de kommer kräva Annika Strandhälls avgång.

Lyssna på: Nyheter Idag-podden: ”Du låter som en sossepolitiker”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag