Strandhäll rasar mot Kristerssons fru – bar prästkrage på Nato-möte

Annika Strandhäll (S). Bild: Faksimil riksdagen
  • Fredag 14 jul 2023 2023-07-14
E-post

Tidigare miljö- och klimatminister Annika Strandhäll går till angrepp mot Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed för att hon bar prästkrage under Nato-toppmötet i Vilnius.

”Att statsministerns fru så flagrant visar att hon representerar svenska kyrkan på ett Nato möte är en väldigt stark signal. Som medlem och representant för en organisation som dels motsätter sig Nato medlemskap och dessutom har fredsarbete som grundsyn blir detta väldigt svårt” skriver Strandhäll och fortsätter:

”Vad säger @svenskakyrkan? @Skvinnor var dels emot natomedlemskapet men vilar också på värderingar som handlar om fred, frihet och feminism.”

Strandhälls påstående om att Svenska kyrkan motsätter sig Nato-medlemskap är emellertid inte korrekt. I en artikel i Kyrkans tidning från maj förra året skriver Svenska kyrkan att man inte kommer uttala sig om Nato-medlemskap, då det ”ligger utanför kyrkans ansvars- och kompetensområde”.

Birgitta Ed prästvigdes i januari i år för Strängnäs stift av biskopen Johan Dalman i Strängnäs domkyrka.

Strandhälls inlägg får kritik av flera personer som menar att hon har fel i sakfrågan.

Men Strandhälls uppfattning stöds även från oväntat håll. Tidigare riksdagsledamoten Richard Herrey (M) tycker inte det är är ”önskvärt att en statsministerpartner i officiella sammanhang, när man representerar Sverige, bär kläder från sin privata yrkesroll. Framförallt inte när den är religiös, och jag gillar ändå den berörda prästen. Tycker dock principen är viktig.”

I en konversation jämför Strandhäll prästkragen med ”att statsministerns partner i detta sammanhang skulle ha en tatuerad prideflagga på pannan.”

Birgitta Ed slår ifrån sig kritiken.

– Jag är alltid präst och bär prästskjorta i alla sammanhang. Det har jag gjort sedan den dagen jag prästvigdes, säger hon till Expressen.

– Att jag samtidigt är gift med statsministern är en lite speciell situation. Men det är så verkligheten ser ut: jag är både präst och statsministerfru i samma person, fortsätter hon.

Ed får stöd av sin chef, biskop Johan Dalman i Strängnäs. ”Jag blev glad när jag läste om Birgittas skjorta – ’hallå globalmedia, i Sverige är vi minsann också troende,’ tänkte jag. Men man kan tänka olika”, skriver biskop Dalman i ett mejl till Expressen.

Även Svenska kyrkan stödjer Eds beslut att bära prästkrage på toppmötet.

– Det finns inget som hindrar en präst att bära prästskjorta när hen vill, säger Stefan Håkansson, pressekreterare i Svenska kyrkan, till Expressen.

Läs även: Strandhäll hyllar diktaturernas FN-råd: ”Forum med stor legitimitet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag