Strandhäll rasar när Sverige stoppar Palestina-pengar

Bild: Anna Höök/CC BY-SA 4.0/ISM Palestine/CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 31 jan 2024 2024-01-31
E-post 0

Sverige ansluter sig till länder som Storbritannien, Finland, Italien, Australien, Kanada och USA och stoppar utbetalningar till UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar, efter uppgifter om att anställda deltog i terrorangreppet mot Israel. Beskedet får kritik av bland andra Annika Strandhäll, som även hävdar att Israel begår ”ett troligt folkmord mot palestinier”.

På tisdagen kom beskedet att Sverige ansluter sig till de länder som stoppar utbetalningarna till UNRWA, FN-organet som ansvarar för palestinska flyktingar, efter uppgifter om att anställda deltog i terrorangreppet mot Israel den 7 december.

Tidigare har bland andra Storbritannien, Finland, Italien, Australien, Kanada och USA stoppat utbetalningar till UNRWA.

Beskedet är ett myndighetsbeslut, som välkomnas av biståndsminister Johan Forssell (M).

– De här medlen kommer att betalas ut till andra humanitära aktörer, som verkar i Palestina men även i Libanon. Bakgrunden är den allvarliga kritiken som har framkommit. Det här är ett bra beslut, säger Johan Forssell till Dagens Nyheter.

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling är kritisk.

– Andra organisationer använder sig av infrastruktur från UNRWA och tar man bort den finns bara Hamas infrastruktur kvar, säger han till DN.

En annan kritiker är tidigare statsrådet Annika Strandhäll (S), som även hävdar att Israel ägnar sig åt ”ett troligt folkmord mot palestinier” i sitt inlägg på plattformen X.

”UNRWA har över 30000 anställda 12 har anklagats för samröre med Hamas. Det pågår ett troligt folkmord mot palestinier i Gaza situationen är fruktansvärd. Då drar Sverige in stödet. Historien kommer inte förlåta oss” skriver Strandhäll i inlägget, som citerar ett annat X-inlägg från S-kopplade Arbetets politiska redaktör Daniel Swedin.

Läs även: Flera länder stoppar stöd till UNRWA

Läs även: Israel uppmanar civila att fly – Strandhäll: ”Är det etnisk rensning vi nu ser?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag