Strandhäll svänger om sjukvårdskrisen: Från ”faktaresistens” till ”fullaste allvar”

Faksimil Twitter
  • Torsdag 20 jul 2017 2017-07-20
E-post 947

STOCKHOLM ”Sjukvård i världsklass faktiskt. Allt annat är faktaresistens”, skrev Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för sju månader sedan. Nu har hon ändrat attityd gentemot den svenska sjukvårdskrisen. – Vi ser er situation, och vi tar den på fullaste allvar, hälsar hon till Sveriges barnmorskor. 

Svensk förlossningsvård lider av omfattande resursbrist orsakad av politiska prioriteringar. Under de senaste 6 månaderna har Nyheter Idag rapporterat om den kris som råder inom svensk sjukvård, en kris som slagit extra hårt mot förlossningskliniker runt om i landet.

Eftersom Sveriges folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister blev utbränd och sjukskrevs i maj i år har Sveriges socialförsäkringsminister, Annika Strandhäll (S), ansvar för folkhälso- sjukvårds- och idrottsfrågor.

När debatten om ”Sverigebilden” rasade i vintras skrev Annika Strandhäll på Twitter att Sverige har en sjukvård i världsklass. Allt annat var faktaresistens och alternativ fakta, enligt ministern.

Sju månader senare har Sveriges socialförsäkringsminister fått reda på att det inte står så bra till med den sjukvård hon och regeringen har ansvar för att värna och stärka.

Politiker, däribland Strandhälls partikollegor, har lagt ner BB-kliniker runt om i landet. Mammor har fått föda barn i bilen. Mammor har fått flygas till Finland på grund av platsbrist i Sverige och personal vittnar om att de inte ens kan gå på toaletten för att svensk förlossningsvård är i sådan kris.

– Jag blev så förbannad när jag fick höra om detta, så här ska vi inte behöva ha det i svensk vård, säger Annika Strandhäll (S) till Aftonbladet.

Enligt Strandhäll måste fler anställas inom vården och hon uppger att regeringen skjuter till extra medel i förhoppning om att partikollegorna ute i landet ska förverkliga regeringens önskan om fler vårdanställda.

Ministerns budskap till Sveriges barnmorskor, sju månader efter hennes twitterutspel, är att hon tar barnmorskornas situation på fullaste allvar.

– Vi ser er situation, och vi tar den på fullaste allvar. 

Får löneförhöjning

För en månad sedan fick Annika Strandhäll, tillsammans med de övriga statsråden, löneförhöjning bestående av 3000 kronor extra i månaden, motsvarande 36 000 kronor extra per år. Det innebär att Annika Strandhäll nu tjänar 133 000 kronor i månaden.

LÄS ÄVEN:  Statsrådsarvodesnämnden ger Stefan Löfven löneförhöjning: "Måste titta på vad som är rimligt!"

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag