Strandhälls svar om elkri(s)en: ”Går inte att lasta någon för detta”

Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0/Sveriges riksdag
  • Onsdag 17 aug 2022 2022-08-17
E-post 461

Det går inte att lasta någon för den pågående elkrisen med rekordpriser och oljeförbränning mitt i sommaren, säger klimatminister Annika Strandhäll som svar på oppositionens kritik mot den rödgröna energipolitiken. Strandhäll upprepar också påståendet att kärnkraften lades ned på grund av olönsamhet, trots att den rödgröna regeringen gjorde den olönsam genom en höjning av effektskatten.

Samtidigt som elen som slår nya prisrekord i sommarvärmen bränner oljekraftverket i Karlshamn 70 000 liter olja i timmen, vilket Moderaterna kritiserade på tisdagen.

”Det är totalt vansinne att Sverige behöver elda olja mitt i sommaren” skrev Moderaternas Twitterkonto och tillade: ”till stor del beror det på att Sverige och andra länder i Europa har lagt ned fullt fungerande kärnkraft.”

M fick visst medhåll av Miljöpartiet, som skrev att ”det är skandal att det just nu eldas olja i Karlshamnsverket för energi”, och konstaterade att ”det tycker till och med M”.

Andra moderater var mer tydliga med ansvarsfrågan, som John Bergsten, handläggare på Moderaternas riksdagskansli, som kallade situationen för ”facit efter åtta år med S och MP: klimat- och energipolitik.”

”Miljöpartiets Märta Stenevi rasar över att oljekraftverket i Karlshamn eldar olja, och har samtidigt stängt av kommentarsfältet så att ingen kan förklara för henne att det alltså beror på att hennes eget parti har avvecklat svensk kärnkraft. Genialt” skriver M:s copywriter Susanna Silfverskiöld.

Läs även: ”Skandal” att oljekraftverk körs mitt i sommaren – nu rasar Stenevi mot elbristen

På tisdag kväll svarade klimatminister Annika Strandhäll på kritiken i en intervju med Aftonbladet.

– Det blir nästan lite skrattretande. De spelar upp detta hela tiden, att det skulle vara politiken som har lagt ned de här reaktorerna. Så är det inte. Det var affärsmässiga beslut, vilket har vidimerats av de bolag som fattade de besluten, säger Strandhäll till Aftonbladet.

Påståendet att de nedlagda kärnkraftverken var olönsamma har flera gånger tidigare upprepats av S-ministrar, som energiminister Anders Ygeman i samband med att Ringhals 1 stängdes på nyårsafton 2020.

– Framförallt har vi haft problem att inte kärnkraften har varit lönsam, och därför inte valt att köra den under sommaren. Därför fick Svenska kraftnät upphandla det vi kallar stödtjänster som kärnkraften annars står för, sade energiminister Ygeman till SVT som svar på frågan om varför Karlshamnsverket varit i bruk föregående sommar.

I själva verket gjordes kärnkraften olönsam genom en höjning av effektskatten år 2015, som i kombination med höjda säkerhetskrav och låga elpriser fick Eon och Vattenfall att besluta om att lägga ned fyra reaktorer i Oskarshamn och Ringhals. Höjningen av effektskatten fasades ut efter en energiöverenskommelser mellan regeringspartierna S och MP och M, KD och C år 2016.

När Miljöpartiet på hösten 2014 gick in i regeringssamarbete med Socialdemokraterna var partiets företrädare tydliga med att det politiska målet var att lägga ned kärnkraft.

– Flera reaktorer kommer att stängas under mandatperioden, sade Åsa Romson (MP) till Aftonbladet i oktober 2014.

– Det var helt öppet, man sade rätt upp och ner då att det skulle bli för jobbigt att fatta ett renodlat politiskt beslut. Det man gjorde istället var att man såg till att höja beskattningen på kärnkraft med den uttryckliga intentionen att göra den olönsam så att man skulle få nedläggningar på grund av det, säger Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, till Nyheter Idag.

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Enligt Strandhäll är de höga elpriserna ”Putin-priser” som beror på den ryska invasionen av Ukraina.

– Vi har ett pågående krig i Europa som påverkar energimarknaden. Vi har Putin-priser, säger Strandhäll till Aftonbladet.

Aftonbladet: Så det vi ser nu är inget resultat av varken din eller din regerings politik menar du?

– Nej, det går inte att lasta någon för detta naturligtvis. Vi har den situation vi har och det beror ju också på omvärldsfaktorer. Vi är helt på det klara med att vi måste bygga ut energin och det måste gå snabbt, och det ska vara billig och bra el.

Läs även: Åkesson: Klimatmålet ”självplågeri” – då går proppen hos Bolund

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag