Studenter i Manchester vill stoppa staty av Gandhi som anklagas för rasism

Mahatma Gandhi. Bild: Public Domain
  • Tisdag 22 okt 2019 2019-10-22
E-post 115

MANCHESTER Studenter kräver att Manchesters stadsfullmäktige stoppar en staty av ”rasisten” Mahatma Gandhi och ersätter den med en staty av någon svart antirasistisk aktivist. 

Studenter i Manchester vill stoppa uppförandet av en staty av den indiska icke-våldsaktivisten och frihetshjälten Mahatma Gandhi som stadsfullmäktige fått för att fira Gandhis 150-årsdag, rapporterar BBC.

Anledningen är att studenterna anser att Gandhi var rasist, och i ett öppet brev kräver man att stadsfullmäktige ber om ursäkt och erkänner Gandhis ”avskyvärda kommentarer”.

Läs även: Inga vita får ställa frågor under antirasistisk konferens

En talesperson för stadsfullmäktige säger att avsikten med den 2,75 meter höga statyn, som för tillfället förvaras i ett lager, är att ”sprida ett budskap om fred, kärlek och harmoni”.

De protesterande studenterna menar dock att Gandhis tidiga brevväxling uttryckte rasism mot afrikaner som han kallade ”vildar”, ”ociviliserade” och ”smutsiga”, och att Gandhi används som ”propagandaverktyg” av den sittande högerkonservativa indiska regeringen.

Istället anser studenterna att Manchester borde uppföra en staty av ”någon svart antirasistisk aktivist med anknytning till Manchester, som Olive Morris eller Steve Biko”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag