Succé för Busch i SVT/Novus – förtroendet ökar

  • Onsdag 25 maj 2022 2022-05-25
E-post 1500

Hård kritik från vänstern efter det omtalade uttalandet i Ekots Lördagsintervju, felöversatt av SR och portad från Elle-galan. Men det verkar inte ha skadat förtroendet för Ebba Busch. Tvärtom. Enligt SVT/Novus senaste förtroendemätning för partiledarna får KD-ledaren mycket eller ganska stort förtroende hos 31 procent av de tillfrågade – en rejäl ökning från förra mätningen. 

– Hon är rak, hon säger vad hon tycker och vad hon anser är rätt. Hon är inte rädd för tuffa debatter och Sverige är tyvärr i ett läge där vi behöver tuffa debatter, säger Johan Ingerö, policyansvarig för Kristdemokraterna, till SVT.

Resultatet innebär en ökning på 7 procentenheter från förra månadens resultat. Då hade Busch ganska eller mycket stort förtroende hos 24 procent av de tillfrågade. Ökningen är att betrakta som statistiskt säkerställd.

Läs även: Succé för Busch i Aftonbladet/Demoskop

I övrigt åtnjuter statsminister Magdalena Andersson överlägset störst förtroende hos de tillfrågade. Motsvarande förtroendesiffror för henne ligger på 57 procent, 3 procent högre än i den förra mätningen.

Även M-ledaren Ulf Kristerssons förtroendesiffror ökar med 5 procentenheter. Det gör också Jimmie Åkessons med 4 procentenheter. Han blir dock omkörd av Busch som i och med den markanta ökningen landar på en tredjeplats i förtroendeligan, bakom Andersson och Kristersson.

Enbart vänsterledaren Nooshi Dadgostar får ett något minskat förtroende jämfört med mätningen i april. Från 22 procent går hon nu ner till 20 procent i motsvarande siffror.

Läs även: Kris för C i DN/Ipsos – tappat hälften av väljarna på ett år

SVT/Novus förtroendemätning för maj

Förändring från förra månadens resultat inom parentes.

Magdalena Andersson (S): 57 % (+ 3)

Ulf Kristersson (M): 39 % (+ 5)

Ebba Busch (KD): 31 % (+ 7)

Jimmie Åkesson (SD): 30 % (+ 4)

Nooshi Dadgostar (V): 20 % (- 2)

Annie Lööf (C): 19 % (+ 1)

Johan Pehrson (L): 11 % (+ 4)

Märta Stenevi (MP): 9 % (+ 3)

Per Bolund (MP): 8 % (+ 1)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag