Succé för S i SCB – L passerar MP

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Socialdemokraterna/pressbild
  • Torsdag 2 jun 2022 2022-06-02
E-post 326

Socialdemokraterna ökar rejält i vårens mätning från statistikmyndigheten SCB. Partiet ökar med hela 4,2 procentenheter sedan förra mätningen i november och får 33,3 procent. Det är en högre siffra än partiet fick i valen 2018, 2014 och 2010. Man får gå tillbaka till Göran Perssons sista val 2006 för att hitta ett högre valresultat för S.

S tar röster från samtliga partier utom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, och SVT:s politiska reporter Andreas Öbrink menar att S starka uppgång beror på Rysslands invasion av Ukraina och det starka fokuset på säkerhetspolitik.

Läs även: KD tokrusar i Sentio – går om V

– Här har man från regeringshåll kunnat framstå som statsmannamässig, Magdalena Andersson har tagit emot rader av statsministrar, dignitärer och kommissionärer hela året, och det här tror jag Socialdemokraterna tjänar på helt enkelt, säger Öbrink till SVT.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet går samtliga tillbaka i mätningen. Tillbakagången är särskilt allvarlig för MP, som var nära riksdagsspärren med 3,9 procent i november men nu har en bit upp med 3,3 procent.

De partiet förutom S som ökar i mätningen är Kristdemokraterna och Liberalerna. L ligger fortfarande kvar under spärren, med får ett psykologiskt viktigt resultat med 3,4 som innebär att man passerar MP och närmar sig 4-procentspärren.

SCB:s partisympatiundersökning i maj

Förändring sedan förra mätningen i november inom parentes.

Socialdemokraterna33,3 (29,1)
Moderaterna21,3 (22,7)
Sverigedemokraterna 17 (18,6)
Centerpartiet6,7 (8,4)
Vänsterpartiet 7,8 (9,2)
Kristdemokraterna5,2 (4,6)
Miljöpartiet 3,3 (3,9)
Liberalerna3,4 (2,5)

Läs även: Väljarna hotar göra kaos med MP – Jumboplats i TV4 Väljaropinion

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag