Succé för Sabunis högersväng i Aftonbladet/Demoskop – passerar MP i bottenstriden

Bild: Anders Henrikson/CC BY 2.0
  • Fredag 9 apr 2021 2021-04-09
E-post 351

Den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Demoskop tyder på att Liberalernas högersväng blivit den succé som partiledaren Nyamko Sabuni behöver. Partiet ökar med en hel procent, och mätperioden är från den 30 mars till den 7 april. Det innebär att de tillfrågade hunnit ta ställning till beslutet att ingå i en eventuell högerregering efter valet 2022, även om regeringen får stöd av Sverigedemokraterna.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin skriver att en procent ”kan låta beskedligt. Men i Liberalernas värld innebär det en ökning av väljarstödet med nära 40 procent, eller 65 000 personer. En liknande medvind har Liberalerna inte haft på den här sidan senaste valet”.

Läs även: För Liberalerna gäller det att segra eller dö

Partiet passerar MP som får 3,3 procent i bottenstriden, och L hamnar med sina 3,7 procent bara 0,3 procentenheter under riksdagsspärren.

Liberalerna har varit ett parti i kris sedan de blev ett stödparti åt regeringen i och med den så kallade Januariöverenskommelsen, med opinionssiffror som bara vid ett fåtal tillfällen legat över riksdagsspärrens 4 procent.

Nyamko Sabuni tog över som partiledare i juni 2019, men har inte fått partiet att lyfta opinionsmässigt. I den senaste mätningen från Nyheter Idag/Sentio, som gjordes mellan den 26 och 29 mars, fick Liberalerna 3,1 procent.

Läs även: SD går om M i nya Sentio: ”Kan vara både bra och dåligt för SD”

Liksom i Nyheter Idag/Sentios mätning tappar Moderaterna i Aftonbladet/Demoskop. Partiets tapp på 1,7 procentenheter är mätningens största förändring, och väljarna går främst från M till L och SD. Med sina 22,8 procent behåller partiet emellertid platsen som näst största parti.

Mest ökar Socialdemokraterna, som ökar med 1,2 procentenheter till 25,4 procent. Det är fortfarande ett historiskt mycket lågt resultat för partiet, och skulle bli partiets sämsta sedan demokratins genombrott om det blev valresultat.

Även SD ökar, med 1 procentenhet till 19,2 procent, vilket är något över partiets valresultat 2018. På den konservativa sidan tappar Kristdemokraterna 0,6 procentenheter i mätningen, ned till 5,2 procent.

På vänstersidan tappar Vänsterpartiet med nya partiledaren Nooshi Dadgostar hela 0,9 procent, medan Centerpartiet håller de starka ställningarna på 9,8 procent.

Läs även: Åkesson och Sabuni debatterade i Agenda: ”Ni importerade problemen”

Aftonbladet/Demoskops opinionsundersökning för april

Förändringar sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 25,4 (+1,2)

Moderaterna 22,8 (-1,7)

Sverigedemokraterna 19,2 (+1,0)

Centerpartiet 9,8 (-0,1)

Vänsterpartiet 8,4 (-0,9)

Kristdemokraterna 5,2 (-0,6)

Liberalerna 3,7 (+1,0)

Miljöpartiet 3,3 (+0,2)

Miljöpartiet 3,3 (+0,2)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag