Superhyckleriet: SvD vägrar stryka känsliga uppgifter om försvarsministerns bostad – Försökte själva stryka citat i Nyheter Idag

SvD ville att Nyheter Idag skulle stryka citat från den egna medarbetaren pga av sin egen "policy". Men när det handlar om försvarsministerns bostad är det inte lika viktigt att stryka uppgifter. Foto: Faksimil svd.se samt skärmdump ur mejlkonversation
  • Torsdag 18 feb 2016 2016-02-18
E-post

STOCKHOLM Efter att Svenska Dagbladet publicerat känsliga uppgifter om försvarsministerns bostad har kritiken mot tidningen varit hård. Men SvD vägrar avpublicera uppgifterna, trots den uppenbara säkerhetsrisken. Nu kan Nyheter Idag avslöja att SvD själva försökt stryka uppgifter i Nyheter Idag – trots att det rörde sig om helt harmlösa citat.

En publicistisk skandal omger Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén efter att dagstidningen publicerat en artikel som ger sken av att försvarsminister Peter Hultqvist (S) på felaktiga grunder fått ett hyreskontrakt på en lägenhet. I samma artikel publiceras känsliga uppgifter om Hultqvists bostad samt bilder på densamma.

Men det kom att visa sig att Hultqvist förefaller hyra lägenheten enligt gällande regler. Vidare har även Riksenheten mot korruption meddelat att ”det saknas anledning att anta att brott har förövats och att förundersökning därför inte ska inledas”, enligt ett öppet brev som försvarsministern publicerar på Facebook.

Fredric Karén på SvD vägrar backa från publicering

I efterspelet har SvD publicerat försvarsministerns öppna brev tillsammans med en kommentar från chefredaktören Karén. Där står Svenska Dagbladet på sig och hänvisar primärt till Länsstyrelsens pressekreterare som sagt att de ska kontakta den stiftelse som Hultqvist hyr en lägenhet av för att få ett ”klargörande”.

Men det är inte påståenden om omständigheterna som omger hyran av lägenheten som Hultqvist disponerar som är den största grunden för kritik mot Svenska Dagbladet, utan istället att tidningen väljer att publicera en bild på bostaden. I det öppna brevet understryker Hultqvist varför han ser allvarligt på det.

”I Sverige har två statsråd mördats i modern tid. Säkerhetshotet mot folkvalda och demokratiska institutioner bedöms i dag som högt, relativt tidigare hotbilder. För bedömningen av skyddsbehovet och verkställandet av skyddet svarar Säkerhetspolisen. Det är inget vi statsråd själva avgör eller påverkar. Trots detta är det relativt enkelt att ta reda på var ett statsråd med skyddad adress bor, inte minst för en tidning med betydande resurser. Systemet är således beroende av att inte minst medier agerar på ett ansvarsfullt sätt och inte godtyckligt röjer uppgifter som rör säkerheten hos personer eller funktioner i den centrala statsledningen”, skriver Hultqvist i det öppna brevet.

Karén: ”Omöjligt att identifiera” – Nyheter Idag hittar gatan på 30 sekunder utifrån bilden i SvD

Men trots kritiken från Hultqvist väljer Fredric Karén att låta bilden fortsatt vara publicerad i Svenska Dagbladet, trots att försvarsministern är en synnerligen skyddsvärd person varför uppgifter om hans bostad är ytterst känsliga. Karén motiverar det med att det är svårt att räkna ut vilken lägenhet som har fotograferats.

”Jag menar att bilderna har ett nyhetsvärde och jag menar samtidigt att för en utomstående är det omöjligt att identifiera just din lägenhet från den bild publicerad i SvD. I området finns massor av liknande hörnlägenheter. Det finns heller inte några skyltar eller siffror i bilden som avslöjar var i området just den fotograferade lägenheten är lokaliserad”, skriver Karén i sitt svar till Hultqvist.

Men när Nyheter Idag gör ett försök att utifrån de uppgifter som publiceras i SvD att hitta försvarsministerns bostad, tar det oss drygt 30 sekunder att finna den gata där försvarsministern bor och vi kan med säkerhet ringa in en sträcka på ungefär hundra meter där Hultqvist har sin bostad.

Hultqvists pressekreterare: ”Vi får se hur det utvecklar sig”

När Nyheter Idag talar med försvarsministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo i telefon säger hon att de inte har fått något ursäkt från Karén med anledning av den kritiserade publiceringen i SvD, bortsett från en detalj om ett SMS som var på skämt. Samtidigt vill hon inte utesluta att försvarsministern kan komma att vidta någon form av åtgärd mot Svenska Dagbladet.

– Det är ingenting vi diskuterar nu, utan vi får se hur det utvecklar sig, säger Nyh Radebo till Nyheter Idag.

När vi uppmärksammar Nyh Radebo om att Nyheter Idag med lätthet kan hitta gatan där försvarsministern bor hälsar hon via SMS att ”vi har inga mer kommentarer”.

SvD försökte själva stryka uppgifter ur Nyheter Idag för två dagar sedan

Trots att Svenska Dagbladet själva inte visar intresse av att backa från publiceringen som uppenbart röjer försvarsministerns bostad – uppgifter som alltså är synnerligen känsliga – har de en helt annan policy när det kommer till publiceringar som de upplever kan vara till besvär för dem själva.

Den 15 februari publicerar Nyheter Idag en artikel med anledning av ett bråk där LO går till attack mot en ledartext i Svenska Dagbladet. I den artikeln intervjuas och citeras Jonatan Lönnqvist som svarar på frågor med anledning av den ledartext han själv har författat. Dagen efter kommer ett mejl till Nyheter Idag från Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl där även chefredaktör Fredic Karén ingår i mejlkonversationen.

”Hej Chang, vi har en policy på SvD som innebär att praktikanter inte uttalar sig i andra medier om innehållet i SvD, såvida de inte har fått tillstånd av sin chef. Så var inte fallet här, varför jag önskar att du stryker citaten från Jonatan Lönnqvist i nedanstående artikel”.

Trots att Nyheter Idag i ett mejlsvar poängterar att Lönnqvist rimligen måste kunna svara på frågor som rör en text han själv har författat, står Lifvendahl på sig och önskar att Nyheter Idag rättar sig efter den policy som finns hos Svenska Dagbladet.

”Jag förstår hur du tänker, men detta är delvis en fråga om arbetsgivar- och handledaransvar, och vår policy ser ut så här”, motiverar Lifvendahl sina påtryckningar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag