Sura miner hos Expressen när SD rusar fram mot närmare 20 procent i SCB

Expressen säger att SCB har oförtjänt gott rykte när SD får höga siffror. Foto: Faksimil expressen.se
  • Tisdag 1 Dec 2015 2015-12-01
E-post 994

SVERIGE På tisdagen kom statistiska centralbyråns mätning av svensk väljaropinion där Sverigedemokraterna rusar fram med en ökning om 5,5 procentenheter till otroliga 19,9 procent. Nu surar K-G Bergström hos Expressen över resultatet. ”SCB har ett oförtjänt gott rykte som opinionsinstitut”, lyder rubriken på K-G Bergströms krönika.

Under 2015 har Sverigedemokraterna rusat fram i opinionen hos ett flertal opinionsinstitut vilket ställer till problem med att tolka verkligheten hos etablerade medier. När tidningen Metro tidigare i år berättade att Sverigedemokraterna för första gången blev största parti i en mätning hos Yougov rasade människor i en Facebookgrupp för journalister mot att mätningen över huvud taget publicerades.

Men det var inte bara kritik mot de medier som publicerade den mätningen som uttrycktes. I sociala medier, men även i journalistgruppen på Facebook, uttrycktes stark kritik mot Yougov som man menade var ett oseriöst mätinstitut. Då hänvisade man istället till exempelvis SCB som då ansågs vara betydligt mer seriöst – samtidigt hade då SD förhållandevis låga siffror hos SCB.

Nu har tydligen även SCB oförtjänt bra rykte

Efter att även SCB nu publicerat en mätning som ger Sverigedemokraterna en kraftig framgång i opinionen med hela 5,5 procentenheter, där partiet nu når hisnande 19,9 procent, kritiseras även SCB. Hos tidningen Expressen skriver K-G Bergström en krönika där han förklarar varför SCB kan ha fel i sina siffror.

”SCB har ett oförtjänt gott rykte som opinionsinstitut”, lyder rubriken på Bergströms krönika hos konkurrenten Expressen.

När Yougov tidigare fått kritik för att inte vara seriösa i samband med att SD får högra siffror har motiveringen varit att mätmetoden sker via webbpanel, som alltså inte anses seriöst när SD får bra resultat. Eftersom SCB inte använder webbpanel får man vara mer kreativ när man förklarar varför SCB har ett ”oförtjänt gott rykte”.

Det beror framför allt på att man tillfrågar så många – 9021 personer. Men det som jag tror orsakar byråns problem är att bortfallet är så stort, ca 45 procent deltar inte av olika skäl. Det tvingar SCB till omfattande så kallade viktningar av bortfallet för att få representativitet”, motiverar Bergström sin kritik mot SCB när SD rusar fram i opinionen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag