Svagt förtroende för Anna König Jerlmyr bland M-väljare i intern mätning

Foto: Wikipedia/Moderaterna Edvard Tovi
  • Onsdag 25 Nov 2020 2020-11-25
E-post 136

STOCKHOLM Förtroendet bland de egna väljarna för Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) är klent. Bara 12 procent av M-väljare har mycket stort förtroende för König Jerlmyr visar en intern undersökning som Nyheter Idag tagit del av.

I slutet av maj genomförde Demoskop på uppdrag av Moderaterna en intern undersökning om förtroendet för sina företrädare i Stockholms stadshus.

Resultatet är ett trist besked för finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Andra politiker som var i styrande ställning under coronapandemins inledning fick se sina förtroendesiffror skjuta i höjden.

Men enligt undersökningen är det bara 22 procent av väljarna som har förtroende för henne.

Bland de egna M-väljarna är förtroendet också lågt. 12 procent av M-väljarna anser sig ha mycket stort förtroende för König Jerlmyr. 37 procent uppger ett ganska stort förtroende – sammanlagt 49 procent. 16 procent av M-väljarna vet inte vem hon är.

Hos gruppen potentiella M-väljare (personer som kan tänka sig att rösta på M) har 39 procent förtroende för Anna König Jerlmyr.

Anna König Jerlmyr siffror är lägre än vad Moderaternas förra finansborgarråd Sten Nordin fick i en DN/Ipsos-mätning 2012. 32 procent av samtliga väljare och 54 procent av M-väljarna svarade att de hade förtroende för Nordin.

Förtroendesiffror för lokala politiker i Stockholm brukar vara lägre än för partiledare då partiledarna är mer kända. Men det kan vara noterbart att Anna König Jerlmyr i M:s interna mätning får sämre förtroendesiffror bland de egna väljarna än de Bo Lundgren fick 2003 strax innan han lämnade uppdraget som partiledare (49 procent jämfört med 55 procent).

Efter valet 2018 gjorde Moderaterna under Anna König Jerlmyrs ledning tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna upp med Miljöpartiet.

Resultatet av förhandlingarna blev att MP:s starke man Daniel Helldén kunde fortsätta som trafikborgarråd och satsa på miljözoner för biltrafiken. Moderaternas vek också ner sig om ett tiggeriförbud och gick istället med på en 22-miljonerssatsning på fortsatt utländskt tiggande i Stockholm.

Under König Jerlmyrs ledning profilerade sig Moderaterna också i en satsning på ett Nobelcenter på Blasieholmen. Något som gjorde att partiet gjorde ett katastrofval i traditionellt starka valdistrikt på Östermalm.

Läs även: Hej, hej – här är König Jerlmyrs (M) 22-miljonerssatsning för utländska tiggare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag