Hej, hej – här är König Jerlmyrs (M) 22-miljonerssatsning för utländska tiggare

Anna König Jerlmyr (M) Foto: Pressbild/Nyheter Idag
  • Söndag 5 maj 2019 2019-05-05
E-post 7045

STOCKHOLM Drygt 22 miljoner kronor per år. Så mycket kommer Anna König Jerlmyrs (M) blågröna styre i Stockholm satsa på boende, mat och ”dagligverksamhet” för utländska tiggare i Stockholm. Inför valet flaggade König Jerlmyr för tiggeriförbud – men svek väljarna

Stockholms stad – styrt av C, KD, L, M och MP – ska ingå i ett ”partnerskap” med fyra organisationer som får i uppdrag att stötta utländska tiggare. Convictus, Frälsningsarmén, Ny Gemenskap och Stockholms stadsmission. Det beslutades på socialnämndens möte den 16 april.

”De som undertecknar detta partnerskap ska ha en värdegrund som utgår från ett medmänskligt synsätt”, skriver Stockholms stads tjänstemän. Man tar också upp kravet på ett ”jämställdhetsperspektiv”.

Satsningen är en förlängning som inleddes under det tidigare rödgrönrosa styret 2017. Då fick projektet drygt 22 miljoner kronor i budgetram. Något som lämnas oförändrat.

”Den ekonomiska ramen för partnerskapet, och omfattningen av dagoch nattverksamheter är densamma för den föreslagna
avtalsperioden som för föregående avtalsperiod”, skriver tjänstemännen i underlaget för beslutet.

Av de 22 miljonerna ska cirka fem miljoner kronor gå till hyror för 115 sovplatser åt tiggarna. Dusch, klädbyte och mat ska också tillhandahållas.

Tiggarsatsningen sträcker sig mellan 1 maj 2019 och 30 april 2020.

Dessutom kommer tiggarna gratis erbjudas:

  • Juridiskt stöd
  • ”Samhällsinformation”
  • Undervisning av lättare svenska och ”alfabetisering”
  • Hjälp med ”Arbetsrelaterade frågor”

Tidigare har organisationen Vid din sidas grundare Jeanette Höglund i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven uppmärksammat hur upp till 50 äldre svenska pensionärer dyker upp på Vid din sidas soppkök som ordnas två gånger i veckan. De får inte del av 22-miljonerssatsningen.

Läs mer: Jeanettes öppna brev till Löfven om våra äldre hemlösa: ”Ses vi på onsdag?”

Stefan Löfven har lovat att träffa företrädare för Vid din sida.

Tiggerisatsningen innebär att Moderaternas finansborgarråd Anna König Jerlmyrs tidvis tuffa retorik om att förbjuda tiggeri fortsätter att lysa med sin frånvaro.

Inför valet 2018 skrev hon tillsammans med Tomas Tobé en debattartikel i Svenska Dagbladet om att införa tiggeriförbud.

”En majoritet av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Vi moderater håller med dem och tycker att väljarna har rätt att förvänta sig att politiken agerar. Men hittills har Socialdemokraterna i Stockholms stadshus och i regeringen vägrat att agera”, skrev König Jerlmyr och Tobé.

König Jerlmyr har också tidigare lagt en motion till Stockholms stad om att uppvakta regeringen om lokalt tiggeriförbud:

”Kommunstyrelsen ges i uppdrag att hemställa hos regeringen om att se över regelverket och tillåta kommuner att införa lokala tiggeriförbud.”

Efter valet slaktade König Jerlmyr löftet om tiggeriförbud redan innan hon satte sig i förhandlingar med andra partier.

– Det kan vara av symbolisk vikt för partier vi vill samarbeta med, sade hon till Dagens Nyheter.

Läs mer: Efter valet – nu viker Moderaterna ner sig om tiggeriförbud

I förhandlingarna gav König Jerlmyr även tummen upp för fortsatta skattepengar till illegala invandrare – en eftergift till Miljöpartiet.

Läs även: Alliansens deal med MP: Fortsatta skattepengar till illegala invandrare

Ordförande i socialnämnden är Liberalernas Jan Jönsson. Han fick med sig KD, M, MP och C men även S på förslaget. Vänsterpartiet reserverade sig för att man ville ha ytterligare rättigheter för tiggarna inskrivna i förslaget, bland annat att de skulle få ta med sig ägodelar in på boendena.

Sverigedemokraternas Linnéa Vinge opponerade sig också mot beslutet. Hon skriver i en reservation bland annat att Stockholms stad inte har ansvar för personer som kommer utifrån och att man bör ta prioritera hemlösa stockholmare.

”Pengarna bör komma kommunens invånare till gagn först”, skriver Vinge.

Det har tidigare konstaterats att tiggeriet i omfattande grad är organiserat och att det finns kriminella inslag.

Läs även: Sju döms för människohandel med tiggare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag