Svårt att komma ut i Rinkeby-Kista: ”Kulturella skillnader”

Foto: Caesar/CC BY-SA 2.5
  • Onsdag 17 mar 2021 2021-03-17
E-post 172

STOCKHOLM Under årets Pridevecka vill Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning uppmärksamma svårigheterna med att leva öppet som hbtq-person i den invandrartäta stadsdelen. Det rapporterar P4 Stockholm.

Radion har pratat med Hedil Nissan som är lesbisk och uppvuxen i Tensta. Hon välkomnar stadsdelsförvaltningens satsning.

– Det är ju så klart jätte-jättebra. Det är inte så många som vågar komma ut i förorterna, och det beror väl kanske på kulturella skillnader, för så är det i alla fall för min del, säger hon.

– Jag kan tänka att mina föräldrar inte har sett eller hört så mycket om queera världar tidigare. De kommer ju inte härifrån, så för dem blir det svårt att förstå någonting som de inte har sett tidigare.

I samband med Stockholm Pride tänker stadsdelsförvaltningen bland annat hålla seminarier för att lyfta frågan om hbtq-personers rättigheter. Under hösten vill man hbtq-certifiera samtliga fritidsgårdar.

Förra året öppnades en en ungdomsgård som riktar sig specifikt till hbtq-personer i Kista.

I Rinkeby-Kista har 83,9 procent av invånarna utländsk bakgrund. Knappt 60 procent är födda utomlands, enligt siffror från 2019.

Läs även: Ungdomsgård för hbt-personer öppnar i Kista – på hemlig adress

Läs även: Varannan sexåring i Järvaområdet talar inte ordentlig svenska

Läs även: Rapport avslöjar antisemitismen på Malmös skolor: ”Det var ju arabiska elever som hade en vurm för Hitler”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag