Svartsjuka ledde till skottlossning – två unga män döms

Dylan Lamp t.v., Zaid Shukri t.h. Bilder ur förundersökningen.
  • Tisdag 23 feb 2021 2021-02-23
E-post 155

STOCKHOLM När 19-årige Dylan Lamp blev svartsjuk fick han för sig att tillsammans med kamraten Zaid Shukri åka runt en förmiddag och beskjuta flickvännens killkompisars hus med både pistol och kalasjnikov. Nu döms de till fem års fängelse.

På morgonen den 25 september skrev Dylan Lamp flera sms till sin flickvän där han uttryckte att hon snart skulle ha två liv på sitt samvete. Det var sannolikt en överdrift, men strax därpå satte han sig på en moped med Shukri där bak. Under sadeln låg en skarpladdad pistol.

De begav sig till en lägenhet i Tyresö i södra Stockholm, där en av flickvännens killkompisar brukade bo. Medan Lamp satt kvar på mopeden avfyrade Shukri fyra skott mot den tomma lägenhetens fönster innan de åkte iväg till en vapengömma under en rotvälta i Alby naturreservat, där de bytte pistolen mot en kalasjnikov.

Paret fortsatte sedan till ett annat hus i Tyresö, där en annan av flickvännens killkompisar bodde. Någon av dem kollade att det var tomt i köket innan de med automatkarbinen avfyrade 14 skott mot köksfönstret. Både killkompisen och dennes bror var dock hemma vid tillfället, om än i andra rum, men de klarade sig utan skador.

Nu döms både Dylan Lamp och Zaid Shukri för två fall av grovt olaga hot och två fall av grovt olaga vapenbrott. De frias dock från mordförsök dåt de inte kunnat visas att de faktiskt förökte döda någon, och tvärtom tydde vittnesmål på att de försökt kontrollera att det inte var någon människa där när de sköt.

Under polisförhören var de misstänkta ovilliga att svara på några frågor eller göra några medgivanden, men vid tingsrättsförhandlingen erkände de alla brott utom mordförsök. Båda två hävdade emellertid att det var Dylan Lamp som avfyrat vapnen, något som motsägs av både vittnesmål och teknisk bevisning. I slutändan spelar det ingen roll enligt rätten, som bedömer att gärningarna skett gemensamt och i samförstånd.

En tänkbar förklaring till att paret ville lägga skulden på Lamp är att denne var strax under 20 år gammal vid tillfället, medan Shukri var strax över 20 år gammal. Tingsrätten menar dock att det vore orimligt att de skulle få olika straff, varför bägge döms till fem års fängelse.

Läs även: Man döms för försök till sabotage mot blåljusverksamhet

Läs även: Afghanske mördaren i Kiruna slipper utvisning – sexofredade minderåriga

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag