Man döms för försök till sabotage mot blåljusverksamhet

  • Torsdag 28 maj 2020 2020-05-28
E-post 6812

STOCKHOLM En 19-årig stenkastare blev den förste som dömts för det nya brottet sabotage mot blåljusverksamhet. Straffet stannade dock vid skyddstillsyn.

En dag i slutet av april pågick en trygghetsskapande insats i Tyresö i södra Stockholm, och fyra poliser var på plats för att synas och vid behov kontrollera misstänkta personer. Två unga män uppträdde aggressivt och avvisades därför från platsen, varpå en av dem gick upp på en höjd 20–30 meter från den närmaste polisbilen och kastade en sten mot den innan han sprang därifrån. Ingen träffades av stenen som landande 7–8 meter från bilen, och tack vare behjälpliga vittnen kunde polis gripa mannen inom kort.

Läs mer: Man häktad för stenkastning mot poliser

Mannen var 19-årige Zaid Shukri som samma dag hade dömts för sin delaktighet i en misslyckad stöldräd mot en klädaffär. Han åtalades för försök till sabotage mot blåljusverksamhet, försök till grovt våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman – det senare för att han två veckor tidigare hade hotat en ordningsvakt med att denne skulle få två kulor i huvudet i samband med att Shukri omhändertogs misstänkt för ett annat brott.

Läs mer: Sju unga döms för misslyckad stöldräd

Nu har domen fallit, och för första gången fälls någon för brottet sabotage mot blåljusverksamhet, om än i form av ett försöksbrott. Shukri fälls även för försök till våld mot tjänsteman av normalgraden och hot mot tjänsteman. Själv förnekar han brott och menar att han kunde ha träffat med stenen om han velat, men att han valde att inte kasta den på polisbilen.

Tingsrätten skriver att alla de brott han döms för är ”av sådan art att påföljden normalt ska bestämmas till fängelse”, men ändå blir straffet endast skyddstillsyn, samma straff han dömdes till samma dag som han begick det senaste brottet. Rätten motiverar beslutet med att Shukri dels är ung, dels att frivården har uttalat sig om att han har tydliga behov, dels att de tidigare domarna mot honom ”är företrädesvis försöksbrott”. Det senare är dock inte helt sant. Han har tidigare fällts i domstol för fjorton olika brottsliga gärningar, varav endast tre var försöksbrott.

Sabotage mot blåljusverksamhet

Brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet infördes vid årsskiftet och innebär ett förbud att angripa eller på annat sätt störa blåljuspersonalens arbete.

Det första åtalet för brottet väcktes mot en 19-åring i Borås i slutet av februari. I samband med att bilen som han och flera andra personer befann sig i kontrollerades av polis hade han vid ett tillfälle högljutt rört sig mot poliserna, men då han ansågs vara föremål för insatsen friades han av tingsrätten för två veckor sedan.

Läs även: Polisen: Därför öppnar vi inte eld mot stenkastare

Läs även: Fortsatta attacker mot polisen i Trollhättan – bombarderas med stenar

Läs även: Polisen stod och tittade på när kriminellt gäng kastade stenar på politiker i Uppsala

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag