SvD-chef tar Efendić i försvar efter hård kritik i Fokus

Negra Efendić och Johan Hakelius. Foto: CC Magnus Bergström / Wikimedia Commons samt Privat
  • Torsdag 6 Dec 2018 2018-12-06
E-post 395

SvD-journalisten Negra Efendić ägnar sig åt ren aktivism i fråga om åldersbestämningar på ensamkommande. Ungefär så kan kritik i en text publicerad i magasinet Fokus av Johan Hakelius sammanfattas. Men nu rycker SvD-chefen Maria Rimpi ut till Efendić försvar. ”Kvalitetsjournalistik”, skriver hon på Twitter.

”Åldersbestämning av ensamkommande är en komplicerad fråga. I Svenska Dagbladet har den reducerats till en aktivistisk kampanj på nyhetsplats”, inleder Hakelius ett blogginlägg i magasinet Fokus. Han syftar på en rad artiklar skrivna av SvD-journalisten Negra Efendić. De artiklarna i SvD är djupt kritiska till dagens system med åldersbestämningar som enligt Efendić är osäkra.

Och efter att Johan Hakelius läst en artikel där Efendić intervjuar Elias Palm, avdelningschef vid Rättsmedicinalverket, reagerar han kraftigt. Enligt Hakelius är det snarare ett ”korsförhör” än en intervju.

”Jag kan inte påminna mig när jag senast läste en så skruvad och insinuant intervju på nyhetsplats i en stor svensk tidning. Allt, från ordval till tonläge, har mycket lite att göra med nyhetsjournalistik. Det finns inget som helst intresse hos Efendic att, via Elias Palm, ge läsarna någon ny information, ny kunskap eller nyanser i den rapportering som skett i ärendet. Det finns inget komplicerande med artikeln. Den har ett enda syfte: att slå fast att Negra Efendics syn på åldersbedömningar är den enda försvarbara och att få Elias Palm att antingen kapitulera eller skämmas för att han inte gör det”, skriver Hakelius.

Vidare menar Hakelius att Efendić ”suddar ut gränsen mellan sin klassiska yrkesroll och aktivistens”, eller rentav att hon går så långt att hon använder ”aktivismen till själva grunden för sin journalistik”.

Men den hårda kritiken från Hakelius bemöts nu av SvD-chefen Maria Rimpi. ”En bra grävande journalist biter sig fast. En bra grävande journalist fortsätter ställa frågor, trots att myndigheter och politiker lägger locket på. Kampanj? Nej, bara kvalitetsjournalistik”, skriver hon på Twitter.

Maria Rimpi uppmärksammades nyligen av Nyheter Idag i ett längre reportage om genusroboten på Svenska Dagbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag