Svensk man utsatt för rasism: ”Han blev minoritet på sin gata”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 27 jan 2022 2022-01-27
E-post

BORLÄNGE En man blev så illa behandlad i invandrartäta Tjärna Ängar i Borlänge – på grund av sitt svenska ursprung – att han valde att flytta därifrån. Det framgår av ett utdrag från en polisrapport som Uppdrag granskning tagit del av.

I rapporten ”Områdesdokument Tjärna Ängar 2019” – där lokala poliser berättar om läget i den ”utsatta” stadsdelen – framgår det att svenskar diskrimineras av de invandrade somalierna.

Under rubriken ”Extremism” står det att det förekommer ”Rasism från utlandsfödda mot svenskfödda”:

”Från känd och trovärdig tjänsteman i en grannkommun kom en berättelse om en svenskfödd man som bor i Tjärna Ängar och nu väljer att flytta, eftersom han utsätts för handgriplig diskriminering utifrån sitt svenska ursprung. ’Han blev minoritet på sin gata’.”

Rapporten forsätter:

”Områdespoliserna beskriver att somaliska unga flickor inte får umgås med svenska flickor. Anledningen är att de svenska flickorna beskrivs som ’horor’ utifrån sitt leverne, bland annat klädstilen.”

– Alla har fördomar. Jag tror att utlandsfödda föräldrar har fördomar om de svenska ungdomarna precis som tvärtom, och att man då vill på sitt sätt försöka skydda sina egna döttrar i det här fallet, säger Marie Edlund, områdespolis i västra Borlänge, till Uppdrag granskning.

Läs även: SVT-reportrar attackerade i ”lilla Mogadishu”

Läs även: Familj på tio personer bor i tre rum och kök

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag