SVT-reportrar attackerade i ”lilla Mogadishu”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Onsdag 26 jan 2022 2022-01-26
E-post 501

BORLÄNGE Alla blir inte glada när SVT:s Uppdrag granskning kommer på besök i Tjärna Ängar i Borlänge. Vissa blir rentav aggressiva och våldsamma. En person kastar en sten mot journalisterna och skriker ”fuck SVT”.

Uppdrag granskning har gjort ett reportage från stadsdelen Tjärna Ängar i Borlänge – landets nordligaste utsatta område som kallas ”lilla Mogadishu” i folkmun då åtminstone hälften av invånarna kommer från Somalia.

De träffar bland annat en äldre kvinna som har bott där i 18 år, men som ändå inte har lärt sig svenska.

– Vad gör du? Hallå! Filma inte mig, bitch! ropar en kille när reportrarna kör runt i området.

Officiell statistik gör gällande att det bor drygt 3 500 personer i Tjärna Ängar, men enligt vissa politiker och poliser är det riktiga antalet snarare uppåt 10 000. Familjerna är stora med många barn, vilket leder till trångboddhet.

Området präglas av hög arbetslöshet, bidragsberoende och att kriminella nätverk och utländska sedvänjor styr, medan polisens kontroll och insyn är ytterst begränsad.

När Uppdrag granskning är där en kväll blir de angripna av en person som kastar en sten mot dem, skriker ”fuck SVT” och springer därifrån.

Strax därefter kommer några maskerade killar fram och frågar varför de filmar i Tjärna Ängar. Killarna är måna om att inte bli filmade och puttar undan kameran.

– Ni måste säga bra saker om det här området om ni ska spela in, säger en av dem.

– Ni måste bara fokusera på det positiva.

– Fan, vi blev attackerade, utbrister en av reportrarna efteråt med syftning på stenkastaren.

SVT träffar även lokalpolitikern Mursal Isa (MP). Han berättar att de utlänningar som kommer till Tjärna Ängar framför allt får information om det nya landet från andra invandrare.

Nykomlingarna får höra att ”svenska språket är ett lokalt språk” som de inte behöver lära sig, att det inte lönar sig att arbeta, samt att man inte ska vittna mot kriminella eftersom man själv löper risk att skadas.

– Det pågår än i dag och jag tror till och med att det har blivit värre, säger Mursal Isa.

Läs även: Studentkår i protest mot boende i Tjärna Ängar: ”Är det här Sverige?”

Läs även: Attack mot tidningsbud i Tjärna Ängar – nu stoppas arbetet nattetid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag