Svensk polis nobbar danska kameror: ”Strikt regelverk”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Söndag 1 aug 2021 2021-08-01
E-post

SVERIGE Ett danskt företag har erbjudit sig att skänka tio övervakningskameror för att hjälpa Skånepolisen att få stopp på stenkastningen mot danska bilister på E65. Men polisen tackar nej och hänvisar till regler om offentlig upphandling.

Sedan april har över 100 danska bilister träffats av stenar på E65 mellan Malmö och Ystad. I ett fall har en person förlorat synen på ena ögat efter att en sten gick genom vindrutan.

Polisen har inte lyckats få fast den eller de som ligger bakom attackerna. P4 Malmöhus rapporterar att ett danskt företag har velat bjuda polisen på tio övervakningskameror för att få bukt med problemet, men polisen har tackat nej.

Presstalespersonen Ewa-Gun Westford förklarar:

– Det är ett fint erbjudande, men det är också så att det finns ett strikt regelverk för hur man ska hantera offentliga upphandlingar, och det skulle kunna innebära att polisen eller enskilda anställda skulle kunna framstå som partiska eller att vi gynnar ett enskilt företag genom ett sådant samarbete, säger hon till P4.

– Sedan är det en viktig sak också – det är ju sekretesslagstiftningen som lägger hinder i vägen.

Huruvida den svenska polisen har satt upp egna kameror längs den aktuella sträckan är något Ewa-Gun Westford inte vill kommentera. Skånepolisen är försiktig med att lämna ut några detaljer om sitt utredningsarbete.

Läs även: Forskare om stenkastningen på E65: ”Många ungdomar har det tufft”

Läs även: Ovanligt många rån i Göteborg: ”Marockaner och afghaner”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag