Svenska Institutets ”nätsäkerhetsexpert” blockad av @sweden-kontot

Bild: Faksimil
  • Måndag 31 jul 2017 2017-07-31
E-post 246

STOCKHOLM Den nuvarande kuratorn på Svenska Institutets twitterkonto @sweden meddelade idag i en tweet att han blockerat den tidigare kuratorn och experten på nätsäkerhet Vian Tahir från att interagera med det officiella svenska twitterkontot. Åtgärden har väckt starka reaktioner på Twitter.

Idag meddelade kuratorn på Sveriges officiella twitterkonto @sweden att han blockerat nätsäkerhetsexperten Vian Tahir från kontot. Bakgrunden i korthet är att Tahir, som tidigare själv var kurator på @sweden-kontot, under sin vecka kom att anlitas av Svenska Institutet som ”expert på näthat”.

Enligt SI var det officiella svenska twitterkontot ett ständigt mål för ”näthatare och troll”. Tahir lovade myndigheten att avhjälpa detta då hon, enligt egen utsago, är expert på just nätsäkerhet och näthat.

Vian Tahirs lösning var massblockering av alla människor som fanns i Tahirs personliga register av näthatare och internettroll. Svenska Institutet fick en lista med 14 000 twitterkonton som alla blockerades från att läsa och kommentera på svenska statens twitterkonto. Listan påstods vara kvalitetssäkrad av Tahir själv.

Strax efter avslöjade Nyheter Idag att listan långt ifrån endast bestod av näthatare och internettroll. Det räckte i princip att inte dela Vian Tahirs politiska åsikter för att finnas med på listan. Skandalen om åsiktsregistreringen på Svenska Institutet var därmed ett faktum.

Den nuvarande kuratorn på @sweden kontot, bonden och journalisten Per-Ola, skriver nu om skandalen på @swedens konto.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag