Svenska konsulatet i Jerusalem pudlar efter bild på flicka i hijab

Foto: Skärmdump från Facebook
  • Fredag 22 jun 2018 2018-06-22
E-post 367

ISRAEL Många har reagerat på en bild som lades ut på det svenska generalkonsulatet i Jerusalems Facebooksida, där en ung flicka är klädd i hijab. Nu har konsulatet tagit bort bilden och bedyrar att man står upp för kvinnors rättigheter.

Den 15 juni lade generalkonsulatet ut en bild som gratulerade muslimer till att fastemånaden ramadan tagit slut. Den så kallade Eid Mubarak-hälsningen föll dock inte i god jord i Sverige, där många reagerade på vad bilden föreställde.

På den tecknade bilden syns nämligen en muslimsk familj med föräldrar och två barn, där den lilla dottern bär den muslimska huvudduken hijab. Många uppfattade därmed illustrationen som en uppmuntran till förtryck mot flickor, däribland Katerina Janouch:

Nu har generalkonsulatet valt att ta bort bilden och säger på Facebook att man inte hade för avsikt att skapa sådana reaktioner: ”Generalkonsulatet arbetar för att främja mänskliga rättigheter samt för att stärka kvinnors och flickors ställning och deras möjligheter att hävda sina rättigheter.”

Av kommentarerna till inlägget att döma är dock inte alla övertygade om generalkonsulatets välvilja. ”Skadan är redan skedd. Nästa gång kan ni testa att tänka på vilka ni representerar innan ni publicerar”, skriver en person.

Läs även: Rapport: Tvååriga flickor tvingas bära hijab i Nyköping

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag