Svenska kyrkan läxar upp Strandhäll

Bild: W.carter/CC BY-SA 4.0/Riksdagen
  • Lördag 15 jul 2023 2023-07-15
E-post

Efter att Annika Strandhäll (S) rasat mot att Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed bar prästkrage under Nato-toppmötet i Vilnius får hon nu bakläxa av Svenska kyrkan, som konstaterar att den som blivit prästvigd får bära sin prästkrage när den vill.

Tidigare miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) hör till dem som rasat mot att statsminister Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed bar sin prästkrage under Nato-toppmötet i Vilnius. Strandhäll jämförde bland annat prästkragen med att ”ha en tatuerad prideflagga på pannan” i inlägg på Twitter.

Men nu får Strandhäll bakläxa av Svenska kyrkan. Detta efter att Strandhäll i ett inlägg på Twitter skriver att ”om man är vigd präst eller diakon i svenska kyrkan sitter varken ämbete eller kall i krage eller skjorta. Min bild är att man bär den när man är i tjänst. Det vill säga du väljer när du bär den. Präst är du oavsett. Tror t ex inte Ed skulle bära den på Nobel. Men vad vet jag.”

Vad vet Strandhäll? Inte mycket om den saken visar det sig. Svenska kyrkan, där Ed är prästvigd, skriver nämligen i ett svar att ”var och en som är prästvigd kan bära prästskjorta när hen själv vill.”

En del användare på Twitter har hittat en bild på Birgitta Ed och Ulf Kristersson från Nobelfesten 2022. Men Ed prästvigdes först i januari 2023.

Läs även: Strandhäll rasar mot Kristerssons fru – bar prästkrage på Nato-möte

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag