Svenska kyrkan: Planerad gruva inte ”andligt hållbar”

Antje Jackelén och domkyrkan i Luleå. Magnus Aronson/CC BY 3.0/Stephan Herz/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 2 feb 2022 2022-02-02
E-post 472

JOKKMOKK En planerad gruva i Kallak i Jokkmokks kommun är inte ”andligt hållbar” enligt ett öppet brev från Luleås biskop Åsa Nyström och ärkebiskop Antje Jackelén till regeringen. Svenska Kyrkan ställer sig därmed på samma sida som Miljöpartiet, det enda riksdagsparti som är mot gruvetableringen.

Just nu debatteras frågan om en gruva i i Kallak, Jokkmokks kommun, som enligt gruvbolaget Beowulf Mining ska ge 500 arbeten under 25 års tid, och en sammanlagd skatteintäkt i kommunen på en miljard kronor.

– Det här är bara ett av flera steg som ska till. Det kommer att ta fyra till fem år innan miljöprövningen är gjord och en gruva kan vara på plats, men ingenting händer om inte regeringen säger ja, säger Sven-Otto Littorin, styrelseordförande för Beowulf Mining till SVT.

Läs även: Gruvjätten Boliden om svenska myndigheter: ”Motsätter sig att verksamheten ska bedrivas överhuvudtaget”

Jåkkåkaska sameby är mot gruvan, som de menar ligger för nära världsarvet Laponia.

– Vi tror att regeringen säger nej, men om de ändå blir ett ja så kommer vi att överklaga och se vad vi kan göra åt frågan då. Vi har en stor opinion med oss, både i landet och utomlands. Den här proteströrelsen kommer att i så fall höras och synas, absolut, men i vilken form kan jag inte svara på, säger an-Erik Länta, ordförande för Jåkkåkaska sameby, till SVT.

Av de politiska partierna är det endast Miljöpartiet som i nuläget är motståndare till gruvan, och Amanda Palmstierna (MP) säger till Altinget att man mobiliserar för fullt mot gruvplanerna.

– Det mobiliseras ju överallt nu, namninsamlingar, demonstrationer, debattartiklar och så vidare, säger hon till Altinget.

Men nu får samerna och MP stöd även från ovan. I alla fall om man ska tro Svenska Kyrkan, där Luleås biskop Åsa Nyström och ärkebiskop Antje Jackelén i ett brev till regeringen hävdar att den planerade gruvan inte är ”andligt hållbar”, då den anses hota  ”den existentiella och andliga folkhälsan”.

”Jokkmokk är samiskt kärnområde i svenska Sápmi sedan långt innan Sverige blev en nation” skriver Nyström och Jackelén, och frågar sig ”vart ska samerna ta vägen om traditionellt samiskt liv inte är möjligt ens i Jokkmokk? Vad gör det med livskvaliteten och med människors upplevelse av livsmening?”.

Svenska Kyrkans inlägg i gruvdebatten får hård kritik på Twitter

Läs även: Milljöpartiet: Vi stoppade kärnkraften och gruvorna

Läs även: Statliga gruvjättens hårda kritik mot miljödomstolen: ”Systemhaveri”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag