Svenska medborgare i Gaza flaggades av Säpo – ströks från evakueringslistan

Bild: Palestinian News & Information Agency (Wafa)/APAimages/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 30 jan 2024 2024-01-30
E-post 0

Sedan terrorangreppet mot Israel den 7 oktober och det följande kriget mellan Israel och Hamas har omkring  530 svenska medborgare kunnat lämna Gaza, enligt Utrikesdepartementet, som uppskattar att ett hundratal fortfarande finns kvar i krigszonen.

På tisdagen avslöjar Svenska Dagbladet att minst ett tiotal svenska medborgare som befinner sig i Gaza har flaggats av Säpo och tagits bort från evakueringslistan, utan att de eller deras anhöriga informerats om saken.

En av dem är ”Aya” (fingerat namn), som väntat på att evakueras med sin familj i två månader när deras hem i Gaza träffades av en raket. Hela familjen ska ha skadats och ett barnen i lågstadieåldern dödats.

Aya är svensk medborgare, men flyttade utomlands med sin nuvarande man för över tio år sedan. Familjen bosatte sig i Gaza, men har velat lämna området sedan krigsutbrottet 7 oktober förra året, utan att få något besked från UD.

Ayas syster ”Jamila” (fingerat namn), som bor i Sverige, är kritisk till att UD inte informerat om att Aya och hennes familj tagits bort från evakueringslistan.

– Vi har gång på gång frågat svenska UD om det är något som hindrar Aya och familjen från att komma ut. Finns det något som vi inte vet? Finns det något vi kan göra? säger hon till SvD.

SvD har tagit del av innehåll i mejl mellan UD och Säpo som visar att namnlistor skickades mellan myndigheterna i mitten av oktober förra året, när evakueringslistorna sammanställdes.

I korrespondensen framgår inte varför Aya och en av hennes släktingar flaggats, men Säpo skriver bland annat till UD att deras flaggning inte utgör någon formell anmärkning och att det är upp till UD att ta ställning till informationen.

Varken Säpo eller UD vill kommentera SvD:s uppgifter. ”Hur vår eventuella samverkan ser ut med andra myndigheter och förvaltningar är inget vi går närmare in på. Och frågor rörande UD:s listor på svenska medborgare i Gaza hänvisar vi till Utrikesdepartementet”, skriver Säpos pressavdelning till tidningen.

Enligt SvD:s uppgifter är det UD som tagit beslutet om att stryka de flaggade namnen från evakueringslistan.

”Det är inte säkert att alla svenskar som uttryckt en önskan att lämna Gaza kommer att kunna göra det” skriver UD:s pressavdelning till SvD.

Läs även: Familj åkte på semester till Afghanistan – sitter fast i Kabul

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag